Najbolji Probiotici Za Odrasle

Mikrobiota Najbolji Probiotici

Što treba imati na umu? 

Brand

Probiotici su živi mikroorganizmi, tzv. dobre bakterije, koji svojim pozitivnim utjecajem na probavu uspostavljaju ravnotežu crijevne mikroflore.

Pri odabiru probiotika tražite proizvođača čiji su proizvodi potkrijepljeni kliničkim studijama. Možda ste mišljenja da studije provedena od strane proizvođača mogu biti naklonjene u stranu proizvođača, no mnoštvo proizvođača ulaže u kvalitetna istraživanja te odvaja veće budžete za razvoj i istraživanje. Provjerite na web stranicama proizvođača ili u opisima proizvoda da li su proizvodi “znanstveno dokazani”. 


Također je važno provjeriti da li proizvodi slijede smjernice i propise dobre proizvođačke prakse. Zadane od strane regulatornih agencija poput Američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), Europske agencije za lijekove (EMA) i Hrvatske agencije za lijekove (HALMED), smjernice dobre proizvođačke prakse opisuju aspekte proizvodnje i testiranja koji mogu utjecati na kvalitetu proizvoda. Informacije o praćenju propisa možete nekada naći u samim opisima proizvoda ili na stranicama proizvođača. Neki od proizvoda spominjati će smjernice WGO ( World Gastroenterology Organization) koja se bavi isključivo zdravljem probave. 


Broj kolonija (CFU)

CFU (Colony-Forming Units) predstavlja broj živih mikroorganizma u uzorku koji imaju pozitivan učinak na zdravlje domaćina. Ovo je od velike važnosti kod kupovine probiotika jer su probiotici živi organizmi te se jedino smatraju probioticima ukoliko se u organizam unesu u aktivnom obliku

No viši CFU broj ne znači da je određen probiotik bolji od ostalih manje brojčanih probiotika. Viši CFU broj generalno je dobar indikator, no cilj je pronaći ravnotežu između broja CFU i probiotiskih sojeva koje vaše tijelo trenutačno treba.

CFU broj ovisi o zdravlju pojedinca i o namjeni probiotika. Ako ste osoba dobrog zdravlja, planirajte uzimati 10 milijardi CFU dnevno. Ukoliko radi potpore zdravlju mislite da trebate veću dozu, planirajte uzimati 10-15 milijardi CFU dnevno. 

Napomena: Probiotici su dobri za većinu ljudi, no ukoliko imate zdravstvene tegobe, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja probiotika. 

Sojevi 

Pri odabiru odgovarajućeg probiotika treba obratiti pažnju na kombinacije sojeva koji pružaju željeni učinak. Naša mikrobiota se sačinjava od tisuća različitih probitičkih sojeva dobrih za naše zdravlje. Za prepoznavanje karakteristika probiotika obratite pažnju na rod, vrstu i soj, npr. RodLactobacillus; vrstareuteri; oznaka soja1224. Danas je prihvaćeno da su probiotička svojstva specifična za soj. Tražite dodatak prehrani s raznolikim kombinacijama sojeva.

Napomena: Nijedan soj ne može učiniti sve.

Odaberite kombinaciju sojeva koji su znanstveno dokazani te pružaju željeni učinak na organizam. Najpoznatiji probiotički sojevi su Lactobacillus i Bifidobacterium

Zapamtite

Optimalni način unošenja probiotika uključuje i brigu za mjesto u kojem oni žive – vaše tijelo. Pravilnom prehranom, tjelovježbom i unošenjem dovoljnih količina zdravih masnoća, proteina, ugljikohidrata, vlakana i prebiotika postići će najbolji rezultat. Smanjite unos prerađene hrane i rafiniranih šećera koji imaju negativan utjecaj na dobre bakterije te koji hrane potencijalne patogene. 

Za osobe sa zdravstvenim poteškoćama svakako je preporučljivo savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja dodataka prehrani.

Najbolji probiotik za proljev

Probival, +C+Zn, 10 Kapsula

Probival C Zn For You Kapsule.jpg

Probival + C + Zn se preporučuje kao najbolji probiotik uz antibiotsku terapiju. Probival + C + Zn jedinstven jer sadrži i preporučenu dnevnu dozu cinka i vitamin C. Suplementacija cinkom skraćuje vreme trajanja dijareje i ublažava simptome. Vitamin C vraća vam potrebnu energiju nakon iscrpljujuće dijareje. Probival + C + Zn, zahvaljujući jedinstvenoj formulaciji, očisti crijeva i zaustavlja sve tegobe u roku od dva dana.

Sastojci:

Saccharomyces Boulardi + Prebiotik Inulin + Vitamin C + Cink Probival + C + Zn je simbiotik – sadrži probiotsku gljivicu i prebiotik inulin.

Najbolji probiotik uz antibiotike

OMNi-BiOTiC®, 10 AAD, 10 Vrećica ili 20 Vrećica

768x835 Ob 10 Aad Veliki Odraz 43 1884x2048

Znanstvena istraživanja pokazuju da se sinbiotik OMNi BiOTiC 10 AAD sa svojih 10 posebno odabranih bakterijskih sojeva s velikom sposobnošću razmnožavanja uspješno bori protiv dijareje izazvane antibioticima. OMNi BiOTiC 10 AAD uravnotežuje pH vrijednost u crijevima, tako da se uzročnici bolesti, kao npr. Clostridium difficile, Helicobacter pylori ili Salmonella, ne mogu razmnožavati pa se izlučivanje njihovih toksina smanjuje. Istodobno se i crijevna sluznica uspijeva regenerirati i obavljati svoju važnu zadaću.

Sastojci:

*10 ljudskih bakterijskih sojeva s najmanje 5 milijardi bakterija u jednoj dozi (5 g) i 10 milijardi bakterija u 2 doze (10 g):

Lactobacillus acidophilus W55
Lactobacillus acidophilus W37
Lactobacillus paracasei W72
Lactobacillus rhamnosus W71
Enterococcus faecium W54
Lactobacillus salivarius W24
Lactobacillus plantarum W62
Bifidobacterium bifidum W23
Bifidobacterium lactis W18
Bifidobacterium longum W51

Najbolji probiotik za starije i dugovječnost

OMNi-BiOTiC®, Aktiv, 30 Porcija

Omni Biotic®, Aktiv, 30 Porcija 60g Praha, Za Starije, Tijekom Uzimanja Lijekova I Stresa

OMNi-BiOTiC® Aktiv je dodatak prehrani koji sadrži 11 visokoaktivnih sojeva dobrih bakterija za naseljavanje u svim područjima probavnog trakta uslijed njihovog opadanja tijekom starenja, uzimanja lijekova, stresa i nepravilne prehrane.

Sastojci:

*11 ljudskih bakterijskih sojeva s najmanje 5 milijardi klica u 2 g praha (1 porcija) i 10 milijardi klica u 4 g praha (2 porcije):

 • Lactobacillus casei W56
 • Lactobacillus acidophilus W37
 • Lactobacillus brevis W63
 • Lactococcus lactis W58
 • Lactococcus lactis W19
 • Bifidobacterium lactis W52
 • Bifidobacterium longum W108
 • Lactobacillus salivarius W24
 • Bifidobacterium breve W25
 • Bifidobacterium lactis W51
 • Bifidobacterium bifidum W23

Najbolji probiotik za imunitet

Bio-Kult, Advanced Multi-Strain Formulation, 30 ili 60 Kapsula

Bio Kult Za Održavanje Zdravoga Probavnoga I Imunološkog Sustava 30 Ili 60 Kapsula

Bio-Kult je posebno formuliran za održavanje zdravoga probavnoga i imunološkog sustava, ali i kao pomoć kod različitih probavnih smetnji. Prikladan je za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva i upalnim bolestima crijeva.

Sastojci:

1 kapsula sadrži:
najmanje 2 milijarde živih kultura mikroorganizama (2 x 109 CFU/kapsula) ekvivalentno 10 milijardi živih kultura mikroorganizama u 1 gramu (>1 x 1010 CFU/gram).

Žive kulture mikroorganizama: Bacillus subtilis PXN 21, Bifidobacterium bifidum  PXN 23, Bifidobacterium breve PXN 25, Bifidobacterium infantis PXN 27, Bifidobacterium longum PXN 30, Lactobacillus acidophilus PXN 35, Lactobacillus delbruecki ssp.bulgaricus PXN 39, Lactobacillus casei PXN 37, Lactobacillus plantarum PXN 47, Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Lactobacillus helveticus PXN 45, Lactobacillus salivarius PXN 57, Lactococcus lactis ssp. lactis PXN 63, Streptococcus thermophilus PXN 66. Celuloza, hidroksipropil-metil celuloza (kapsule).

Najbolji probavni enzimi za nadutost

Enzymedica, Digest Gold, 45 Kapsula, Moćna Mješavina Enzima Kod Kroničnih Probavnih Tegoba

Enzymedica, Digest Gold, 45 Kapsula, Moćna Mješavina Enzima Kod Kroničnih Probavnih Tegoba

Namjena:

 • Spriječite povremenu nadutost, plinove i iregularnosti pomoću moćne smjese probavnih enzima
 • Ubrzava probavu: Pomaže u razgradnji hrane, probava radi bez poteškoća, napuhnutosti i osjećaja težine
 • Najnaprednija podrška: Jedna kapsula uz svaki obrok pruža snažne enzime za probavu proteina, ugljikohidrata, mliječnih proizvoda, masti i vlakana – čak i za vaše najveće obroke!
 • Ne sadrži gluten, mlijeko, kazein, soju, jaja, umjetne boje, arome ili GMO; Vegan, Kosher i Clean Label Project certificirano

Sastojci:

Kapsule biljnog podrijetla (celuloza i voda), proteaza (Thera blend™), amilaza (Thera blend™), lipaza (Thera blend™), celulaza (Thera blend™), maltaza, pektinaza/fitaza, ksilanaza, glukoamilaza, laktaza, invertaza, alfa galaktozidaza.

Najbolji probavni enzimi kod netolerancija na hranu

Solgar Probavni Enzimi, 50 Tableta Za Žvakanje

Solgar Probavni Enzimi 50 Tableta Žvakanje

Proizvod sadrži enzime neophodne za probavu dnevno unešene hrane. Lipaze pomažu u cijepanju masnoća na masne kiseline i glicerol, dok amilaze i amiloglukozidaze cijepaju ugljikohidrate na manje molekule monosaharide. Proteaze sudjeluju u metabolizmu proteina čime nastaju aminokiseline. Celulaze, ili celulazni kompleks je multi-enzimski sistem sastavljen od nekoliko enzima koji se dobivaju samo iz mikroorganizama i također sudjeluju u probavnim procesima ugljikohidrata.

Sastojci:

SASTOJCI:U DNEVNOJ DOZI (3 TABLETE)
Enzimi biljnog podrijetlaod toga:
Lipaze
Amilaze
Proteaze
Amiloglukozidaze
Celulaze
432 mg
258 FIP
5832 SKB
21600 HUT
19,8 AG
324 CU

Najbolji probiotik za jetru

OMNi-BiOTiC®, HETOX, 30 Vrećica

Omni Biotic Hetox

Crijeva koja dobro funkcioniraju su važan preduvjet za zdravu i neopterećenu jetru koja takva može obavljati svoju važnu zadaću. Sa specijalno razvijenim, znanstveno dokazanim sinbiotikom OMNi BiOTiC HETOX moguće je utjecati na funkciju jetre putem crijeva.

Sastojci:

8 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 15 milijardi bakterija u jednoj dozi (6 g):

Lactobacillus acidophilus W37
Lactobacillus brevis W63
Lactobacillus casei W56
Lactobacillus salivarius W24
Bifidobacterium bifidum W23
Bifidobacterium lactis W52
Lactococcus lactis W19
Lactococcus lactis W58

Najbolji probiotik za mršavljenje

OMNi-BiOTiC®, Metabolic, 30 Vrećica

768x835 Ob Metabolic Odraz 48 1884x2048

Namjena:

“Lovac na kalorije”:

– potiskuje u crijevima firmikute, bakterije „koje debljaju“

Određene crijevne bakterije izvlače energiju čak i iz neprobavljivih vlakana i pohranjuju kalorije, dok druge bakterije skupljaju neiskorištene ugljikohidrate koji tada mogu biti izlučeni stolicom. Važna je ravnoteža u crijevima.

Sastojci:

* 7 bakterijskih sojeva s minimalno 3 milijarde bakterija po uzimanju (= 3 g):

Lactobacillus salivarius W57 
Lactobacillus casei 
W56 
Enterococcus faecium 
W54 
Lactobacillus acidophilus 
W22 
Lactobacillus rhamnosus 
W71 
Lactococcus lactis 
W58 
Lactobacillus plantarum 
W62 

Najbolji probiotik za sindrom iritabilnog kolona (IBS)

Vivomixx, 10 Vrećica x 4,4g

Vivomixx 450 Milijardi Probiotik U Vrećicama 10x4,4g

Namjena:

Visoko koncentrirana formula u vrećici brzo i djelotvorno vraća ravnotežu vaše crijevne flore. Vivomixx je visoko djelotvoran probiotički dodatak prehrani koji sadrži kombinaciju 8 sojeva živih bakterija u koncentracjii od 450 milijardi po vrećici. Zahvaljujući optimalnoj količini blagotvornih bakterija koje sadrži, može oporaviti crijevnu mikrofloru pacijenata s ulceroznim kolitisom, sindromom iritabilnog kolona te pouchitisom.

Sastojci:

8 posebno odabranih bakterija:

• Streptococcus thermophilus
• Bifidobacteria (B. breve, B. longum, B. infantis)
• Lactobacillus acidophilus
• Lactobacillus plantarum
• Lactobacillus paracasei
• Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus

Kupi proizvod

Najbolji probiotik za sport

OMNi-BiOTiC®, POWER, 28 Vrećica, Probiotički Sojevi Za Fizički Aktivne

Omni Biotic®, Power, 28 Vrećica, Probiotički Sojevi Za Fizički Aktivne

Namjena:

 • jača funkciju crijevne barijere
 • smanjuje oksidativni stres
 • proizvodi antiupalne supstance

Sastojci:

*6 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 10 milijardi bakterija u 1 dozi (4 g):

Enterococcus faecium W54Lactobacillus acidophilus W22Lactobacillus brevis W63Lactococcus lactis W58Bifidobacterium bifidum W23Bifidobacterium lactis W51

Najbolji “psihobiotik” za stres

OMNi-BiOTiC®, STRESS, 28 Vrećica

Omni Biotic Stress

Uz pomoć sinbiotika OMNi-BiOTiC® STRESS, koji sadrži korisne bakterijske sojeve uz dodatak vitamina B skupine, dobivate pravu potporu živcima – doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Zahvaljujući 9 pomno odabranih bakterijskih sojeva i 7,5 milijardi bakterija ljudskog probavnog sustava u jednoj vrećici  sinbiotika OMNi BiOTiCSTRESS, proizašlih iz znanstvenih istraživanja, postignuto je učinkovito smanjenje crijevnih upala i spriječena propusnost crijevne sluznice prema alergenima, toksinima i stranim klicama.

Sastojci:

9 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 7,5 milijardi bakterija u 1 dozi (3 g) i 15 milijardi bakterija u 2 doze (6 g):

Lactobacillus casei W56Lactobacillus acidophilus W22Lactobacillus paracasei W20Bifidobacterium lactis W51Bifidobacterium lactis W52Lactobacillus salivarius W24Lactococcus lactis W19Lactobacillus plantarum W62Bifidobacterium bifidum W23

Uz dodane B vitamine:Vitamin B2 0,21 mg 15% NRVVitamin B6 0,21 mg 15% NRVVitamin B12 0, 375 μg 15% NRVNRV = referentna dnevna hranjiva vrijednost prema Uredbi EU 1169/2011

Najbolji probiotik tokom trudnoće

OMNi-BiOTiC®, PANDA Probiotik, 30 Vrećica

Omni Biotic®, Panda Probiotik, 30 Vrećica, Za Majku I Dijete Od Prvog Dana

Namjena:

Posebno odabrani bakterijski sojevi pomažu prvotno naseljavanje dječjih crijeva. Od prvog dana za majku i dijete te osobe s alergijama i sklone alergijama.

Sastojci:

3 ljudska bakterijska soja s minimalno 3 milijarde bakterija u 1 dozi (3 g):

Lactococcus lactis W58Bifidobacterium lactis W52Bifidobacterium bifidum W23

Najbolji probiotik za urinarne infekcije

PharmaS, Uriroyal, 7 Vrećica

Pharmas Uriroyal 7 Vrećica.png

Namjena:

Uriroyal je inovativan dodatak prehrani, jedinstvenog i učinkovitog sastava za nekomplicirane nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava i prevenciju infekcije. Sadrži jedinstvenu kombinaciju D-manoza (2 g) –  koja se čvrsto  veže na površinske izdanke bakterije E. coli te ju mokrenjem izbacuje van iz tijela i S. boulardii (10 milijardi) koji vraća probavni sustav u ravnotežu tako što štiti dobre bakterije i ubrzava oporavak sluznice probavnog trakta tijekom i nakon uzimanja antibiotika.

Sastojci:

Preporučenu dnevnu dozu čini 1 vrećica praška za pripremu napitka koja sadrži:
•D-manoza2 g
•kultura živih liofiliziranih kvasaca Saccharomyces cerevisiae var  cerevisiae var bouldarii I-3799, u trenutku proizvodnjenajmanje 1•1010 cfu*
*cfu = kolonijske jedinice

Najbolji probiotik za zdravlje vaginalne flore

OMNi-BiOTiC®, FLORA Plus+, 14 Vrećica ili 28 Vrećica

Omni Biotic®, Flora Plus+, 14 Vrećica Ili 28 Vrećica, Ravnoteža Vaginalne Flore

Namjena:

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani koji podržava žensku vaginalnu floru kod vaginalne disbioze. Pri razvoju sinbiotika OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ odabir pravih bakterijskih sojeva bio je važan kriterij. U postupku odabira, korak po korak, identificirana su 4 soja laktobacila čija upotreba može učinkovito i trajno regulirati ravnotežu vaginalne flore.

Sastojci:

4 bakterijska soja ljudskog porijekla s minimalno 5 milijardi bakterija u 1 porciji (2 g) i 10 milijardi bakterija u 2 porcije (4 g):

Lactobacillus crispatus LBV88Lactobacillus rhamnosus LBV96Lactobacillus gasseri LBV150NLactobacillus jensenii LBV116

Najbolji probiotik za zatvor

Nutripharm, Laksol, 10 ili 30 Vrećica

Nutripharm Laksol Vrecice

Namjena:

Nutripharm® Laksol je posebno pogodan u slučajevima kronične konstipacije te kod povremeno nepravilnog rada crijeva. Nutripharm® Laksol je medicinski proizvod laksativnog učinka, koji putem osmotskog mehanizma regulira rad crijeva na prirodan način. Ne apsorbira se, ne fermentira u crijevima, ne iritira sluznicu te se eliminira stolicom.

Sastojci:

Makrogol 3350: 10g

Najbolji probiotik za generalno zdravlje crijeva

OMNi-BiOTiC 6®, 28 Vrećica ili 60g Praha

Omni Biotic 6, 28 Vrećica

Namjena:

6 visokoaktivnih sojeva ljudskog probavnog sustava. Za naseljavanje bakterija u svim područjima probavnog trakta, od dvanaesnika do debelog crijeva.

Sastojci:

6 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 3 milijarde bakterija u jednoj dozi (3 g) i 6 milijardi bakterija u 2 doze (6 g)

Bifidobacterium animalis W53 Lactobacillus acidophilus W55 Lactobacillus salivarius W57 Enterococcus faecium W54 Lactococcus lactis W58 Lactobacillus casei W56