Isprobali smo Radošević svježu matičnu mliječ – iskustva nakon mjesec dana

Radošević Matična Mliječ Cijena
Vrijeme čitanja: 3 min.

Što je matična mliječ?

Matična mliječ je želatinozna lučevina koju pčele medarice koriste za hranjenje matica i njihovih mladunaca. Luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica. Matična mliječ se često prodaje kao dodatak prehrani za liječenje raznih tjelesnih bolesti i kroničnih bolesti.

Mnogo je tvrdnji o dobrobiti matične mliječi za ljudsku zajednicu, uključujući kvalitetniji život i liječenje bolesti.
Spektar djelovanja na organizam je višestruk te ga danas medicina prihvaća kao stimulativno i regenerativno sredstvo.

Matična mliječ se sakuplja i koristi kao dodatak prehrani zbog različitih zdravstvenih blagodati njenih sastojaka. Koristi se za promicanje dugovječnosti. Ima utjecaj na imunitet, stanice, kožu i obnovu energije. Potpunu listu dobrotvornih i lijekovitih učinaka pročitajte ovdje.

Matična mliječ sadrži:

OSNOVNE SASTAVNICEUDIO (%)
Voda60-70
Proteini (albumini, globulini, glikoproteini)9-18
Ugljikohidrati (fruktoza, glukoza, saharoza)9-15
Lipidi3-8
Izvor: Maja Mikulić, dr.med., Pčelarstvo Radošević

Uz osnovne sastavnice sadrži i :

 • vitamine (B skupina, E, D, A, K, C),
 • minerale (K, Ca, Na, Mg, Zn, Fe, Cu, Mn, Si, Ni, Ag, Al, Au, S, P),
 • neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin),
 • spolne hormone (estradiol, progesteron, testosteron)
 • 10-HDA (najbitnija komponenta za različita djelovanja)
 • rojalizin, apisin i antimikrobni proteini (MRJP1-8)

Prijašnji ciklusi korištenja matične mliječi

U zadnjih godinu dana sam napravio dva ciklusa matične mliječi. Prvi ciklus je trajao 5 tjedana i sadržavao 50g mliječi. Drugi je ciklus trajao tri mjeseca, a u tom sam razdoblju unio 150g mliječi. Matična mliječ koju sam koristio u ta dva ciklusa potječe od malih proizvođača sa područja Zagreba i bio sam doista zadovoljan sa rezultatima. Matična mliječ je postala moj omiljeni dodatak prehrani.

Nakon dobrih iskustava u prva dva ciklusa, sa nestrpljenjem sam dočekao testno pakiranje Radošević matične mliječi od 35g. Prije svega me zanimalo da li je kvaliteta mliječi bolja, a i od zadnjeg ciklusa je prošlo dobrih 6 mjeseci pa sam bio znatiželjan kakve će efekte mliječ imati ovaj put?

Iskustva korištenja Radošević matične mliječi

Radošević matičnu mliječ sam uzimao u razdoblju od mjesec dana uz poneki prekid, ne dulji od 2 dana. Mliječ bih uzimao ispod jezika, ujutro i na prazan želudac odmah nakon buđenja. Uz matičnu mliječ u ovom ciklusu nisam uzimao druge dodatke prehrani, osim standardnih poput magnezija, kreatina, theanina i povremenih probiotika. Pri tome sam imao redovitu prehranu, nešto povećanu sportsku aktivnost i bio izložen umjerenoj razini stresa.

Radošević Matična Mliječ Pakiranje

Već kod prvog uzimanja sam osjetio da se radi o mliječi visoke kvalitete. Okus u ustima je bio intenzivan i trajao sat do sat i pol vremena. Sviđao mi se okus mliječi, opisao bih ga kao ugodno kiselkast i osvježujući. U usporedbi sa mliječi od malih proizvođača, primijetio sam da je Radošević matična mliječ intenzivnijeg okusa i da je okus ostao isti kroz cijeli ciklus. Sa druge strane, mliječ od malih proizvođača je bila pakirana u bočice od 10g i varirala u okusu od bočice do bočice. Čini mi se da je osim kontrolirane kvalitete Radošević matične mliječi, za postojanost okusa kroz ciklus zaslužno dobro pakiranje u tamnoj bočici ali i izolacija od stiropora koju sam ostavio na bočici za cijelo vrijeme ciklusa. Također, pakiranje Radošević mliječi mi se svidjelo jer je bočica šireg profila pa je doziranje praktično.

Matična Mliječ Bočica Radošević

Iskustva nakon mjesec dana korištenja matične mliječi

Okus mliječi mi je davao osvježenje ujutro i nisam imao potrebe za kavom dva sata nakon ustajanja iz kreveta. Osim osvježenja, mliječ bi mi dala osjećaj ugode i smanjenja stresa što je dobro djelovalo i na poboljšanje koncentracije kroz dan. Također, čini mi se da je oporavak od sportske aktivnosti bio nešto brži za vrijeme uzimanja mliječi. Nadalje, primijetio sam blago pozitivan utjecaj na probavu i blagotvoran učinak na kožu jer se hiperpigmentacija melazme koju sam dobio na licu zbog izlaganja suncu brže povlačila u sredini ciklusa.

Radošević Matična Mliječ

U pozitivne efekte mliječi bih ubrojio:

 • dobar okus u ustima
 • smanjenje stresa
 • bolju probavu
 • brži oporavak od sportske aktivnosti
 • poboljšan tonus kože i uklonjene tamne mrlje

Cjelokupno iskustvo sa Radošević matičnom mliječi bih opisao kao pozitivno, a osim dobrog pakiranja mi se najviše svidjela kvaliteta u vidu intenziteta i duljine trajanja okusa mliječi u ustima.

Radošević Matična Mliječ Cijena

Radošević matična mliječ dostupna je u manjem mjesečnom pakiranju od 35g te većem pakiranju dostatnom za 3 mjeseca korištenja. Svakog početka mjeseca cijene su snižene za 20% u suradnji s Radošević Pčelarstvom. Proizvod možete kupiti ovdje.

-