Top lista zaštita od sunca za djecu i odrasle

Mayur Gala 2podhmrvlik Unsplash
Vrijeme čitanja: 6 min.

U ovom članku:

Utjecaj sunca na kožu

Svi već znamo koliko sunce može biti korisno za zdravlje i poticajno za raspoloženje, ali ono je itekako štetno i opasno kada je u pitanju naša koža. Kao što je već poznato, postoje dvije vrste sunčevog ultraljubičastog (UV) zračenja koje dopire do naše kože:

  • UVB zrake zaustavljaju se na najvišem sloju kože, uzrokujući crvenilo, opekotine te oštećenja na koži, a također su zaslužne za tamnjenje kože
  • UVA zrake prodiru u dublje slojeve kože pa su i opasnije, a uzrokuju oštećenja, hiperpigmentacije, alergijske reakcije, te prijevremeno starenje. Obje vrste zraka mogu oštetiti DNA stanice te uzrokovati rak kože.

Na koji način nas kreme štite?

Ono što nas zapravo u preparatima za zaštitu od sunca štiti od spomenutog UV zračenja su razni filteri, koji mogu biti: kemijski, fizikalni/mineralni i prirodni.

Kemijski filteri funkcioniraju na način da apsorbiraju sunčevo zračenje na površini kože te ga neutraliziraju. Pošto se upijaju u kožu, moguće su alergijske reakcije pa se ne preporučuju djeci, trudnicama i osobama sa osjetljivom kožom. Prednost je što se mogu nanositi u tanjem sloju koji se dobro razmazuje i ne ostavlja bijeli trag na koži, no potrebno ih je nanesti 30 minuta prije izlaganja suncu da ih koža upije te da se aktiviraju i obnoviti nakon svaka 2 sata ili nakon kupanja.

Fizikalni filteri su mineralni pigmenti koji reflektiraju UV zračenje i tako ga odbijaju od kože te sprečavaju njegov prodor. Mogu se nanijeti neposredno prije sunčanja jer djeluju odmah, no mogu ostaviti bijeli trag na koži i teško se razmazivati ovisno o veličini čestica. Snažnije i dugotrajnije djeluju od kemijskih filtera i manje su štetni za kožu, no i tu treba biti oprezan. Oni često dolaze u obliku nano – čestica (titanium dioxide – nano, zinc oxide – nano) radi bolje razmazljivosti, ali kao takvi lako prodiru kroz staničnu membranu gdje mogu biti uzrok genetskih promjena.

Biljni filteri su koncentrirana ulja koja sadrže veliku količinu antioksidansa te apsorbirajući štetna zračenja štite kožu od sunca. 

Najnoviji preparati većinom sadrže kombinaciju kemijskih i mineralnih filtera te na taj način dobivamo najbolje od obje vrste pripravaka, a jednako dobro štite od obje vrste zračenja.

Koji faktor (SPF) odabrati?

SPF (engl. sun protection factor) je mjera koja nam govori koliko dugo se možemo izlagati suncu bez opasnosti od opeklina. To je naziv za zaštitu od sunčevih opeklina uzrokovanih UVB zrakama, dok se PPD (engl. persistent pigment darkening) odnosi na zaštitu od UVA spektra.

Prema europskim standardima, ukoliko preparat ima UVA zaštitu, onda ona mora iznositi najmanje jednu trećinu navedene zaštite od UVB zračenja (SPF), i to se označava logom “UVA” u krugu. Uvijek treba pripaziti da krema ima i UVA zaštitu. 

Odabir odgovarajućeg SPF svakako će ovisiti o svojstvima kože pojedinca i njezinoj osjetljivosti na sunce. Stoga je za pravilnu i potpunu zaštitu važno poznavati vlastiti fototip kože.

TIP 1. Svijetla koža s pjegicama, plave oči, plava ili crvena kosa – koža uvijek gori i nikada ne tamni. SPF ne bi trebao biti manji od 50.

TIP 2. Svijetla koža, plave oči, plava kosa – koža gotovo uvijek gori i rijetko potamni. Prvih dana na suncu se preporučuje SPF 50 a zatim se može prijeći na SPF 30.

TIP 3. Svijetla koža, kestenjasta kosa i oči – koža katkad izgori, a katkad potamni. Prvih dana na suncu se preporučuje SPF 50, a zatim se može prijeći na SPF 20.

TIP 4. Maslinasta (svijetla smeđa) koža, tamna kosa i očikoža tamni lako, i manji su izgledi da će ‘izgoriti’.  Prvih dana na suncu se preporučuje SPF 30, a zatim se može prijeći na SPF 20.

TIP 5. Smeđa koža i tamna kosa – koža lako tamni, rijetko ‘gori’. Prvih dana na suncu se preporučuje SPF 30, a zatim se može prijeći na SPF 15.

TIP 6. Tamna smeđa ili crna koža i tamna kosa – ovaj tip kože ne dobiva opekline. Prvih par dana na suncu se preporučuje SPF 20, a kasnije se može prijeći na SPF 6.

Što odabrati za djecu?

S obzirom da je dječja koža i do pet puta tanja od kože odraslih te sadrži malo pigmenta, UV zrake prodiru dublje u kožu.

Novorođenčad i bebe do 6 mjeseci starosti trebali bi izbjegavati izlaganje jakom suncu uopće i kreme za sunčanje, te ih je propisno zaštiti laganom odjećom i šeširićima i boraviti u hladu.

Djeca puno više vremena provode na otvorenom te su posljedično puno više izložena štetnom sunčevom djelovanju, stoga ih je potrebno adekvatno zaštititi jer dokazano je da je pojava raka te ubrzanog starenja kože u odrasloj dobi povezana sa prekomjernim izlaganjem kože jakim UV zrakama u djetinjstvu. 

Kod odabira kreme treba obratiti pažnju da ona pokriva UVA i UVB spektar te da je SPF 50 ili 50+. Što se zaštitnih filtera tiče bitno je reći da kemijski filteri nisu preporučljivi za djecu mlađu od godinu dana, jer se apsorbiraju i prodiru u ionako tanku njihovu kožu te mogu izazvati alergijske i druge reakcije. S druge strane mineralni filteri su bolji izbor jer se zadržavaju na površini kože i ne ulaze u organizam pa predstavljaju zdraviju opciju, no treba pripraziti da nisu u nano obliku. Djeca starija od godinu dana mogu koristiti kreme s kombinacijom fizikalnih i kemijskih UV filtera. 

Naš odabir za Vaše najmlađe

La Roche-Posay Anthelios SPF 50+ Dermo Pediatrics Losion Za Osjetljivu Kožu Beba 75ml

La Roche Posay Anthelios Spf 50+ Dermo Pediatrics Losion Za Osjetljivu Kožu Beba 75ml

Kome je namijenjen? Bebama već od 6 mjeseci starosti, te koži sklonoj atopiji.

Vrlo visoka zašitita za osjetljivu kožu lica i tijela beba. Formula u skladu s kožom beba: razvijena s točno odmjerenim dozama sastojaka pažljivo odabranim zbog sigurnosti. Obogaćena prirodno deriviranim karite maslacem za hidrataciju i smirivanje kože te jačanje zaštitne barijere.

Način upotrebe : Proizvod nanosite neposredno prije izlaska iz kuće na nepokrivene dijelove tijela bebe. Često i bogato obnavljajte nanošenje kako biste održali zaštitu, posebno nakon znojenja.

Pogledaj La Roche-Posay Anthelios ovdje

Avene Sun Sprej Za Zaštitu Od Sunca SPF 50 Za Osjetljivu Dječju Kožu 200ml

Avene Sun Sprej Za Zaštitu Od Sunca Spf 50 Za Osjetljivu Dječju Kožu 200ml 2

Kome je namijenjen? Namijenjen zdravoj, ali osjetljivoj dječjoj koži.

Sadrži kombinaciju organskih i kemijskih filtera, osigurava kvalitetnu zaštitu od sunca, hipoalergenost, nekomedogenost i vrlo veliku vodootpornost.

Način upotrebe: Nanijeti 20 minuta prije izlaganja suncu. Nanošenje je potrebno ponoviti svaka 2 sata i nakon kupanja.

Pogledaj Avene Sun Sprej ovdje

Eucerin Sensitive Protect Kids Sprej Za Zaštitu Dječje Kože Od Sunca SPF 50+ 200ml

Eucerin Sensitive Protect Kids Sprej Za Zaštitu Dječje Kože Od Sunca Spf 50+ 200ml 1

Kome je namijenjen? Pogodan za djecu stariju od godine dana; mogu ga koristiti djeca koja pate od alergijskog dermatitisa.

Vrlo visoka UVA/UVB zaštita štiti (u skladu s EU preporukama) osjetljivu dječju kožu od opeklina od sunca i trajnih oštećenja na koži uzrokovanih djelovanjem sunčevih zraka. Sprej ne sadrži mirise i izrazito je vodootporan.

Način upotrebe: Obilno nanesite prije izlaganja suncu i ponovo nanesite u čestim intervalima, osobito nakon plivanja, brisanja ručnikom i znojenja kako biste zadržali razinu zaštite.

Pogledaj Eucerin Sensitive ovdje

A-DERMA Protect AD Krema Za Zaštitu Od Sunca SPF 50+ Za Atopičnu Kožu, Za Djecu I Odrasle 150ml

A Derma Protect Ad Krema Za Zaštitu Od Sunca Spf 50+ Za Atopičnu Kožu, Za Djecu I Odrasle 150ml

Kome je namijenjen? Proizvod je posebno prilagođen osjetljivoj i atopičnoj dječjoj koži lica i tijela.

Ultra-sigurna formula, odlične podnošljivosti. Inovativna djelatna tvar: ulje izdanaka Rhealba® zobi jača i štiti kožnu barijeru atopične kože. Obogaćena je kompleksom od 3 sastojka sinergističkog djelovanja (hidratacija, hranjivost, emolijens). Ne ostavlja masne niti bijele tragove na koži, vodootporna je i neljepljiva.

Način upotrebe: Nanijeti prije izlaganja suncu. Ponoviti nanošenje više puta tijekom dana.

Pogledaj A-Derma Protect AD ovdje

La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Gel-Losion Za Djecu, Za Mokru Kožu SPF50+ 250ml

La Roche Posay Anthelios Dermo Pediatrics Gel Losion Za Djecu Za Mokru Kožu Spf50+ 250ml

Kome je namijenjen? Dječjoj osjetljivoj koži, a vrlo lako ga je nanijeti na mokru ili suhu kožu.

Vodootporan osvježavajući gel idealan za aktivnosti u vodi, omogućuje zaštitu od UVA i UVB zraka i nakon izlaska iz vode, a SPF zaštita je održana čak i nakon nanošenja na mokru kožu. Nekomedogeno. Nije mastan. Nije ljepljiv. Ne ostavlja bijele mrlje pri nanošenju na mokru kožu.

Način upotrebe: Nanesite sredstvo neposredno prije izlaganja suncu. Obnavljajte gel često i obilato, posebice nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom.

Pogledaj La Roche-Posay Anthelios ovdje

Pogledaj sve kreme za sunčanje

Foto: unsplash