Što su probiotici za djecu i kako odabrati pravi?

Minnie Zhou 0hiuwsi7jvs Unsplash

U ovom članku:

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi, tzv. dobre bakterije, koji svojim pozitivnim utjecajem na probavu uspostavljaju ravnotežu crijevne mikroflore.

Od trenutka začeća, preko djetinjstva pa do odrasle dobi, probiotici pridonose prevenciji bolesti, a vrlo su korisni i u liječenju. Prirodno su prisutni u fermentiranim mliječnim proizvodima i ukiseljenom povrću.  Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium (normalni stanovnici debelog crijeva) i Lactobacillus (normalni stanovnici crijeva i vagine).

Uloga probiotika:

  • regulacija crijevne mikroflore
  • zaštita probavnog trakta
  • poboljšanje probave
  • jačanje obrambenog sustava organizma
  • smanjenje napuhnutosti
  • obnova crijevne mikroflore nakon terapije antibioticima
  • povoljan učinak kod proljeva i konstipacije
  • povoljan učinak kod alergija te kod intolerancije laktoze
  • povoljan učinak kod infekcija mokraćnog sustava

Koja je razlika između probiotika za odrasle i djecu?

Probiotici su generalno svi sigurni za odrasle i djecu, no međutim među njima postoje male razlike koje mogu utjecati na način na koji će se koristiti.  

Postoji mnogo probiotičkih bakterija, a među njima nadalje postoje različiti rodovi, vrste i sojevi. Ne primjenjuju se isti sojevi za sve namjene, pa tako odrasli, djeca, trudnice i bebe neće koristiti iste preparate. Probiotici namijenjeni određenim dobnim skupinama najčešće slijede prirodni sastav crijevne mikroflore istih. Tako primjerice probiotici za djecu, sadrže manje koncentracije probiotika i to drukčijih sojeva od probiotika za odrasle.

Kada govorimo o dječjim probiticima, danas postoje različite formulacije istih, a sve kako bi djeci bili što prihvatljiviji za upotrebu. Tako imamo probiotike u obliku tekućina, bombona, čokoladica, prašaka i ostalih oblika koji se mogu umiješati u hranu.

U probioticima za dojenčad najčešće nailazimo na soj Bifidobacterium infantis, koji pomaže u razgradnji hranjivih tvari majčinog mlijeka. Takva pomoć je najćešće potrebna djeci rođenoj carskim rezom, jer imaju značajno manje razvijenu crijevnu mikrofloru po rođenju s obzirom da ne prolaze kroz vaginalni kanal.

Kada je vrijeme za probiotik i koji?

Grčevi kod novorođenčadi:

Dokazano je kako dojenčad s grčevima ima različiti sastav crijevne mikroflore u odnosu na onu dojenčad koja nema  grčeve, pa se stoga probiotici smatraju potencijalnim rješenjem. Istraživanja talijanskih znanstvenika pokazala su da se znatno smanjio plač dojenčadi zbog grčeva uz primjenu probiotičke bakterije Lactobacillus reuteri Protectis.

Primjena uz antibiotik: 

Probiotici su itekako korisni u sprečavanju proljeva koji se može pojaviti za vrijeme i nakon primjene antibiotika. S obzirom na to da antibiotici uz štetne bakterije unište i korisne bakterije u crijevima, probiotici su tu da održe i nadomjeste dovoljan broj korisnih bakterija. Važno je samo napomenuti da se u ovom slučaju probiotik uzima u razmaku od najmanje tri sata od uzimanja antibiotika, tako da antibiotici ne bi uništili i dobre bakterije probiotika. LGG, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus i Saccharomyces boulardii najčešće su korišteni sojevi u takvim istraživanjima.

Kod proljeva i konstipacije:

Probiotici dovode crijevnu mikrofloru u ravnotežu, a mogu smanjiti trajanje i težinu infektivnog proljeva u djece koji je najčešće posljedica virusne infekcije ROTA virusom, a nakon njega NORO virusom. Ta povoljna djelovanja probiotika dokazana su poglavito za rodove Lactobacillus i Bifidobacterium te za stanice kvasca Saccharomyces boulardii.

Kod alergija:

Pokazalo se da preventivna primjena probiotika tijekom trudnoće i dojenja, odnosno tijekom prvih šest mjeseci života umanjuje rizik od alergija i atopijskih bolesti kod djece. Znanstvena studija PANDA (=Probiotics AND Allergy) iz 2003. godine dokazala je da 3 soja dobrih bakterija: Lactococcus lactis W58, Bifidobacterium lactis W52 i Bifidobacterium bifidum W23 mogu pozitivno utjecati na neravnotežu između TH1 i TH2 stanica kod alergičara i atopičara.

Za jačanje imuniteta:  

Povoljna crijevna mikroflora doprinosi našim metaboličkim funkcijama, štiti nas od patogena i jača obrambeni sustav organizma. Redovito uzimanje probiotika tijekom zimskih dana kod predškolske djece može smanjiti intenzitet simptoma prehlade kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj i začepljen nos. Spomenuta povoljna djelovanja testirana su za dvije vrste bakterija, Lactobacillus acidophilusa i Bifidobacterium animalisa,

Kod starije djece probiotici se nešto rjeđe koriste u preventivne svrhe. Uglavnom se preporučuju prije odlaska na putovanje (pogotovo na putovanja u daleke svjetske destinacije) ili u slučaju akutnog proljeva.

Sinbiotici – idealan odabir

Sinbiotici su preparati koji sadrže mješavinu probiotika i prebiotika pa su još bolja opcija od samih probiotika.

SINBIOTIK = PROBIOTIK (dobre bakterije) + PREBIOTIK (hrana za dobre bakterije)

Prebiotici predstavljaju izvor hrane za probiotičke bakterije u crijevima,a  omogućuju im brže, bolje i korisnije razmnožavanje i rast. To su neprobavljivi sastavni dijelovi hrane, najćešće neprobavljivi ugljikohidrati iz mlijeka ili raznih vrsta voća i povrća.

Za pozitivan učinak sinbiotika potrebno je da isti sadrže barem nekoliko grama prebiotika i dokazano učinkovite koncentracije probiotika.

Što odabrati za svoje dijete

Kada govorimo o odabiru idealnog probiotika potrebno je obratiti pozornost na to gdje ih kupujete, o načinu na koji se prezentiraju i na cijenu. Probiotici nižih cijena imaju i nižu koncentraciju probiotičkih sojeva. Kod kvalitetnih i sigurnijih proizvoda na deklaraciji će biti napisana koncentracija i svi sojevi bakterija koje sadrže, preporučena dnevna doza, rok trajanja proizvoda te način čuvanja.

Pogledajte listu najboljih probiotika za djecu i novorođenčad.

Photo by: Minnie Zhou

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *