Brzo i bezbolno direktno do vaših vrata

Uvjeti korištenja

Značenje izraza 

Prodavatelj – Zdravstvene ustanove Ljekarne Kos, Vinogradska 3g, 44330 Novska

Naziv: Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos

Skraćeni naziv: Ljekarne Kos

Sjedište ustanove: Vinogradska 3 g, 44330 Novska

Adresa isporuke proizvoda: Potočna 64, 44330 Novska

OIB: 01062641645

MBS: 01861867

Porezni broj: HR01062641645

Broj telefona: 044/608-127

Ustanova je upisana u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod brojem: Tt-12/2262-2

IBAN: HR3223400091110157766, Poslovna banka: PBZ

Članovi društva: Ankica Kos, Zlatko Kos

 

Prodavatelj je prijavio prodaju medicinskih proizvoda na daljinu putem interneta Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (www.halmed.hr), Ksaverska cesta 4, 10 000 Zagreb.

Prema pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj putem interneta se ne smiju prodavati lijekovi.

Prije kupnje medicinskih proizvoda preporučeno je savjetovati se s ljekarnikom. Savjetovanje s djelatnicima Ljekarne Kos je moguće je putem kontakt forme

 

apotekos.com – Internetska stranica / Internet trgovina u vlasništvu Prodavatelja

Kupac – svaka osoba koja je nakon pregleda i odabira proizvoda ili usluge izvršila registraciju svojih podataka te naručila proizvod ili uslugu.

Korisnik apotekos.com – svaka osoba koja web stranicu apotekos.com koristi u svrhu ostvarivanja kupnje proizvoda oglašenih na istoj ili dobivanja informacija o pojedinom proizvodu.

Korištenje apotekos.com – pristup stranici apotekos.com radi dobivanja informacija o sadržaju iste i/ili ostvarivanja web trgovine.

Online kupnja ili web trgovina – ostvarivanje kupnje proizvoda putem apotekos.com.

Proizvodi – svi proizvodi koji su istaknuti na apotekos.com, a koje je moguće kupiti putem web trgovine.

Dobavljač – ovlašteni uvoznik ili distributer proizvoda na stranici apotekos.com.

1. Uvjeti opisani ovdje odnose se na prodaju proizvoda koji se nalaze na Internetskoj stranici apotekos.com. Korištenjem Internetskih stranica apotekos.com Korisnik odnosno Kupac potvrđuje da je upoznat i suglasan s Općim uvjetima korištenja i odredbama stranice. Smatra se, da narudžbom i u cijelosti prihvaća Opće uvjete korištenja i odredbe stranice. Nositelj svih prava na Internet stranici apotekos.com je Zdravstvene ustanove Ljekarne Kos. 

2. Uvjeti korištenja odnose se na korištenje Internetske stranice apotekos.com i s time propisuju pravila za Korisnike. Korištenjem Internetske stranice apotekos.com Korisnici iskazuju da se slažu s Općim uvjetima korištenja i odredbama stranice. Korisnicima savjetujemo da se prije same kupovine upoznaju s Općim uvjetima te iste redovito provjeravaju kako bi bili upoznati sa svim pravima i odredbama.

3. Pravo korištenja Internetske stranice apotekos.com je pravo Korisnika i ne može se ni na koji način prenositi na druge fizičke ili pravne osobe niti je bilo koji korisnik ovlašten prijavljivati druge fizičke ili pravne osobe. 

4. Ugovor o kupoprodaji između Kupca i Prodavatelja zaključen je trenutkom narudžbe proizvoda. 

5. Kupac može biti samo poslovno sposobna osoba i punoljetna osoba. Kupovinu proizvoda i/ili usluga u ime i za račun maloljetnika ili osoba lišenih poslovne sposobnosti (djelomično ili u potpunosti) mogu zatražiti samo njihovi zakonskih zastupnici. Za postupanje suprotno ovoj odredbi Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost.

6. Korisnik je osobno odgovoran za zaštitu povjerljivosti zaporki, na mjestima gdje one kao takve postoje. Korisnik je dužan dati točne, potpune i važeće osobne podatke prilikom ispunjavanja registracijskog obrasca. Postupanje suprotno tome, ovlašćuje Prodavatelja da uskrati takvom korisniku pristup ili ostvarenje svih ili dijela usluga koje nudi apotekos.com. 

7. Korisnik je upoznat sa činjenicom da ponekad dolazi do prekida usluga, ili do događaja koji su izvan kontrole Zdravstvene ustanove Ljekarne Kos te prihvaća da Zdravstvene ustanove Ljekarne Kos nije odgovorna za bilo kakav gubitak podataka do kojeg može doći za vrijeme prijenosa informacija na Internetu. Korisnik se slaže i prihvaća da pristup Internetskim stranicama ponekad može biti u prekidu, privremeno nedostupan ili isključen.

8. Zdravstvene ustanove Ljekarne Kos zadržava pravo u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave ako to smatra potrebnim, ukinuti ili izmijeniti sadržaj Općih uvjeta poslovanja, asortimana proizvoda, cijene proizvoda ili sadržaja Internetske stranice apotekos.com. Stoga su Korisnici dužni prije svakog korištenja Internetske stranice apotekos.com pregledati sadržaj Općih uvjeta poslovanja. Suprotno postupanje oslobađa Prodavatelja bilo kakve odgovornosti.

9. Korištenje ove Internetske stranice apotekos.com isključivo je na odgovornost Korisnika. Prodavatelj se oslobađa od svake odgovornosti za štetu koja je mogla nastati prilikom posjete Internetskoj stranici apotekos.com uslijed protupravnih radnji trećih osoba, računalnih virusa, prekidom u komunikacijskoj liniji, neovlaštenim pristupom, neprikladnim ponašanjem, nemarom i slično te drugih slučajeva za koje nije odgovoran Prodavatelj. Prodavatelj je oslobođen svake odgovornosti u slučaju nastanka okolnosti koje onemogućavaju korištenje apotekos.com internetske stranice. Uvjeti ovog poglavlja odnose se na cjelokupni sadržaj Internetske stranice apotekos.com. 

10. Prodavatelj se u potpunosti odriče bilo kakve odgovornosti za točnost i/ili potpunost svih informacija i sadržaja koje se nalaze na apotekos.com Internetskoj stranici. apotekos.com zadržava pravo pogreške u opisu i slici proizvoda  postavljene prema informacijama proizvođača. Svi sadržaji postavljeni na Internetskoj stranici postavljeni su kako bi kupcu olakšali izbor prilikom kupovine. Za nenamjerne greške ne odgovaramo. 

11. Na uvjete poslovanja primjenjuje se Zakon o zaštiti potrošača (N.N.19/22).

Načini plaćanja

1. Plaćanje na internetskoj stranici apotekos.com vrši se u eurima. Cijene su maloprodajne i u njima je sadržan pripadajući PDV.  Cijena svakog proizvoda određena je za svaki proizvod pojedinačno. Proces upisivanja cijene na stranicu visoko je kontrolirani proces no unos cijena zahtjeva ljudski faktor te podrazumijeva mogućnost nastanka greške. Sve navedene cijene vrijede za kupovinu online, neovisno o eventualnoj cijeni za isti proizvod u fizičkoj poslovnici.

2. Prodavatelj je ovlašten mijenjati cijene bez prethodne obavijesti kao što je ovlašten bez prethodne obavijesti mijenjati cijene isključivo za Internetsku stranicu. Također, Prodavatelj je ovlašten bez prethodne obavijesti u svakom trenutku odrediti popust, dnevne ili tjedne akcije, akcije za pojedini proizvod, grupu proizvoda i/ili za sve proizvode. Navedene pogodnosti mogu biti isključive za web kupovinu što će kupcu biti naznačeno prije same kupovine.

3. Iako Prodavatelj nastoji da cijene proizvoda budu točne i ažurne, one su podložne promjenama na tržištu. Ukoliko tržišna cijena značajno odstupa od cijene u trenutku zaprimanja narudžbe te je prodavatelj tokom obrade narudžbe zaprimio drugu cijenu od strane Dobavljača, Prodavatelj će o promjeni cijene obavijestiti Kupca i postupiti prema dogovoru. 

4. U cijene nisu uračunati troškovi dostave koji će biti posebno navedeni prilikom naručivanja proizvoda. 

 

 

Naručene proizvode mogu se platiti na nekoliko načina koji su navedeni u nastavku uvjeta korištenja.

1. Plaćanje karticama

1.1. Stripe

Stripe je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama. 

Osobni podaci koji se koriste u svrhu autorizacije i naplate odnosno u izvršavanja obveza iz Ugovora ili temeljem Ugovora, smatraju se povjerljivim podacima.

Za izvršenje Ugovora (autorizacije i naplate) potrebni su sljedeći osobni podaci kupca:

 • Ime i prezime
 • E-mail
 • Telefon
 • Adresa
 • Mjesto
 • Poštanski broj
 • Država
 • Vrsta kartice
 • Broj kartice
 • Vrijeme trajanja kartice
 • CVV kod kartice

Stripe ove osobne podatke ne obrađuje niti koristi osim u svrhe izvršenja ugovora autorizacije i naplate.

Sigurnost pri plaćanju Stripe-om

Svi brojevi kartica kodirani su u mirovanju s AES-256. Ključevi za dešifriranje pohranjeni su na zasebnim strojevima. Niti jedan od Stripeovih internih poslužitelja ne može dobiti brojeve kartica s čistim tekstom, ali može zahtijevati da se kartice pošalju davatelju usluga na statičnoj listi dopuštenih. Stripeova infrastruktura za pohranjivanje, dešifriranje i prijenos brojeva kartica radi u zasebnom okruženju hostinga i ne dijeli nikakve vjerodajnice s primarnim uslugama Stripea uključujući naš API i web mjesto.

2. Plaćanje putem online bankarstva 

Plaćanje virmanom ili općom uplatnicom. Plaćanje je dostupno samo kupcima iz Hrvatske.

Podaci za uplatu bit će poslani Kupcu nakon uspješno zaprimljene narudžbe.

3. Pouzećem 

Plaćanje pouzećem prilikom preuzimanja proizvoda. Plaćanje je dostupno samo kupcima iz Hrvatske.

Plaćanje je moguće u gotovini ili putem kartica ako to dostavna služba u trenutku dostave nudi kao opciju. 

U slučaju da primatelj nije u mogućnosti zaprimiti pošiljku na definiranoj dostavnoj adresi u trenutku dostave, dostavljač ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke. 

4. Plaćanje s KEKS Pay aplikacijom 

Plaćanje putem KEKS Pay mobilnu aplikacije. Plaćanje je dostupno samo kupcima iz Hrvatske.

Nakon što Kupac odabere KEKS Pay kao način plaćanja preusmjeren je na KEKS Pay mobilnu aplikaciju gdje završava plaćanje. Potom je vraćen na Internet trgovinu Prodavatelja gdje je obaviješten s potvrdom o uspješno zaprimljenoj naurdžbi.

Dostava

1. Trajanje isporuke 

Narudžbe će biti dostavljene u predviđenom roku putem GLS dostavne službe. Aktualno trajanje isporuke dostupno je na stranici Dostava i plaćanje

Ukoliko Prodavatelj nije u mogućnosti isporučiti proizvod, o tome će obavijestiti Kupca. Kupac može odlučiti hoće li pričekati da proizvod postane dostupan ili prekinuti narudžbu. 

2. Troškovi isporuke

Aktualni cjenik troškova dostave dostupan je na stranici Dostava i plaćanje

3. Preuzimanje pošiljke

3.1. Proizvodi bit će zapakirani tako da se uobičajenom manipulacijom u transportu ne mogu oštetiti. 

3.2. Kupac je dužan prilikom preuzimanja proizvoda provjeriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati dostavnom radniku koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva vanjska oštećenja. Kupac je obavezan prilikom preuzimanja robe potpisati otpremnicu ili dostavnicu te je dostavna služba uzima kao potvrdu o preuzimanju.

3.3. U slučajevima kada je Kupcu isporučen proizvod različit od onog kojeg je kupio, isti ima pravo na isporuku naručenog proizvoda, a ukoliko to nije moguće Kupac ima pravo na povrat novca u iznosu plaćene cijene proizvoda, cijene dostave i naknadu troškova povrata proizvoda te je dužan vratiti krivo dostavljen proizvod.

3.4. U slučaju da kupljeni proizvod Prodavatelj nije u mogućnosti isporučiti u navedenom roku, o tome će obavijestiti Kupca radi dogovora o novom roku isporuke. U ovom slučaju Kupac ima pravo i na raskid Ugovora.

3.5. Prilikom dostave, uz kupljeni proizvod, Kupac dobiva sve isprave koje prate proizvod (korisnički priručnik, jamstveni list), račun, te potvrdu o primitku pošiljke koju je obvezan potpisati. Potpisom na potvrdi o primitku pošiljke smatra se da je proizvod preuzet bez vanjskih vidljivih oštećenja.

3.6. Roba je osigurana od gubitka u dostavi. Kupac je obavezan prilikom preuzimanja robe potpisati otpremnicu ili dostavnicu te je dostavna služba uzima kao potvrdu o preuzimanju.

Cijene dostave istaknute su na apotekos.com i u njima je sadržan pripadajući PDV.

3.7. Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos ne preuzima odgovornost u slučaju kašnjenja isporuke zbog više sile. 

Sklapanje Ugovora o prodaji

1. Predmet i komercijalna svrha Ugovora je kupovina odabranog proizvoda ili usluge putem apotekos.com web trgovine uz plaćanje odgovarajuće naknade – cijene toga proizvoda ili usluge. Ugovor se zaključuje sredstvima daljinske komunikacije (Ugovor sklopljen na daljinu).

2. Kupac je ovlašten izabrati mogućnost da ga Prodavatelj informira o novim proizvodima, proizvodima na akciji sl. (newsletter). Nakon uspješno obavljene registracije (pravilno popunjeni svi traženi podaci) na e-mail Kupca biti će dostavljena obavijest o uspješnoj registraciji. 

3. Proizvodi koje je moguće kupiti oglašeni su na apotekos.com a uz svaki proizvod navedeni su podaci o specifikaciji proizvoda i cijeni. Cijena i uvjeti dostave navedeni su na stranici Dostava i plaćanje.

4. Odabir željenog proizvoda vrši se spremanjem u „Košaricu” klikom na link Dodaj u košaricu”. Ukoliko Kupac izvrši kupnju proizvoda koji je, u međuvremenu, prodan tada će Prodavatelj kontaktirati kupca radi dogovora o daljnjem postupanju (povrat uplaćenog iznosa, kupnja drugog proizvoda ili isporuka proizvoda iste vrste kada ga Prodavatelj pribavi od svojih dobavljača). Prodavatelj, osim netom navedene obveze, ne odgovara Kupcu u opisanom slučaju po bilo kojoj osnovi.

U „košarici” se nalaze svi proizvodi koje je Kupac odabrao za kupnju zajedno sa cijenom proizvoda i cijenom dostave te ukupnom cijenom (uključen PDV). Ukoliko Kupac želi nastaviti sa kupnjom odabire link „Plaćanje”, a sustav ga dalje automatski vodi do stranice „Plaćanje” na kojoj je potrebno potvrditi podatke za dostavu (ime, prezime, grad, poštanski broj, adresa i kućni broj, broj mobitela, e-mail adresa) i odabrati način plaćajna. Detalji računa se mogu promijeniti u odnosu da li račun prima fizička osoba ili pravna. Ako račun prima pravna osoba potrebno je da kupac unese sve tražene podatke.

Po izvršenju naprijed navedenih koraka web trgovine i odabirom „Naručite” na stranici „Plaćanje”, sustav automatski vodi Kupca na stranicu „Potvrda narudžbe”, a na kojoj se nalaze podaci o broju narudžbe, plaćanju i dostavnim podacima. Ako je kupac odabrao kartično plaćanje klik na „Naručite” vodi ga na unos podataka vezanih za plaćanje karticom. 

Raskid Ugovora, Reklamacije i prigovori

1. Pravo na jednostrani raskid Ugovora

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, članak 79., stavak 1., kupac ima pravo na jednostrani raskid Ugovora, ne navodeći razloge za to, u roku od 14 dana od dana primitka naručenih proizvoda. 

Kupac je sukladno članku 84. stavak 6. Zakona o zaštiti potrošača odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja kupljenim proizvodom. Umanjenje vrijednosti određuje službeni servis ili dobavljač.

Kako bi ostvario pravo na raskid ugovora, kupac je dužan o svojoj namjeri pismeno obavijestiti prodavatelja putem kontakt forme ili na adresu Ljekarne Kos, Potočna 64, 44330 Novska, Hrvatska.

Ugovor možete jednostrano raskinuti koristeći obrazac za raskid ugovora ili putem bilo koje druge nedvosmislene izjave na trajnom mediju, a u kojoj izražavate svoju volju da raskinete ugovor.

 

Kupac je dužan vratiti naručene proizvode o svom trošku.

Vraćeni proizvodi moraju biti neoštećeni, neotvoreni, nekorišteni i u originalnoj ambalaži.

 

Kupac je dužan robu predati ili poslati (na adresu Ljekarne Kos, Potočna 64, 44330 Novska, Hrvatska) bez nepotrebnog odgađanja, a u svakom slučaju najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je Kupac uputio svoju odluku o jednostranom raskidu ugovora.

 

Izravne troškove povrata robe snosi kupac sam: U slučaju da koristi svoje pravo, kupac snosi trošak vraćanja robe i mora je vratiti u roku od 14 dana (Članak 84., stavak 4.,  Zakon o zaštiti potrošača).

Prodavatelj mora izvršiti povrat plaćenoga služeći se istim sredstvima plaćanja kojim se koristio potrošač prilikom plaćanja, osim ako potrošač izričito ne pristane na neko drugo sredstvo plaćanja, te uz pretpostavku da potrošač ne bude obvezan platiti nikakve dodatne troškove za takav povrat. Prodavatelj nije u obvezi izvršiti povrat dodatnih troškova koji su rezultat potrošačeva izričitog izbora vrste prijevoza koji je različit od najjeftinije vrste standardnog prijevoza koji je ponudio prodavatelj. 

U slučaju vraćanja dijela proizvoda, prodavatelj za proizvode koje je kupac zadržao ima pravo naplatiti troškove dostave, ukoliko nisu naplaćeni u prvotnoj verziji narudžbe, a bili bi naplaćeni da je narudžba bila opsega zadržanih proizvoda.

 

Kupac je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom (Članak 84., stavak 6. Zakon o zaštiti potrošača) (otpakirana roba, izgubljena dokumentacija i dijelovi, oštećenja, korištenje robe i slično), osim onoga koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe. 

Ukoliko Kupac namjerava koristiti svoje zakonsko pravo na jednostrani raskid ugovora, dužan je suzdržati se od korištenja proizvoda jer svako korištenje Proizvoda umanjuje njegovu vrijednost (primjerice, korištenje četkice za zube, hodanje na otvorenom u obući i slično).

O umanjenju vrijednosti kupljenog proizvoda u odnosu na oštećenje ambalaže odnosno oštećenje proizvoda koje nije uzrokovano provjerom funkcionalnosti proizvoda utvrđivati za svaki vraćeni proizvod pojedinačno te će o tome obavijestiti kupca nakon primitka vraćenog proizvoda.

Kako bi se ustanovila priroda, karakteristike i funkcioniranje proizvoda, rukujte i pregledajte proizvod (i) s dužnom pažnjom i (ili) na isti način kako bi Vam uobičajeno bilo dozvoljeno u trgovini. Bilo kakvo rukovanje ili pregledavanje proizvoda koje ne bi bilo u skladu s prethodno navedenim opisom pravilnog rukovanja i pregledavanja, moglo bi prouzročiti smanjenje vrijednosti proizvoda, za što imamo pravo umanjiti povrat uplate koju smo primili od Vas.

Dodaci prehrani, hrana, kozmetika, ulja, kozmetičke sirovine i sl. (roba koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje ako je bila otvorena nakon dostave), mogu se vratiti isključivo neotvoreni, nekorišteni, u originalnoj ambalaži.

Ukoliko je proizvod vraćen neispravan, s većim oštećenjima ili bez dijelova i dokumentacije te ukoliko se isti ne dostave u naknadnom roku od 8 dana smatra se da Kupac nije ispunio svoju obavezu povrata robe te Prodavatelj nije dužan izvršiti povrat uplaćenih sredstava u cijelosti već se može raditi procjena umanjenja vrijednosti proizvoda.

Podsjećamo Vas da, od trenutka kad preuzmete proizvod i dok nam ga ne vratite, Vi ste odgovorni za taj proizvod i snosite odgovornost za bilo kakvo oštećenje.

Odbijanje preuzimanja paketa ne smatra se jednostranim raskidom ugovora. Da bi kupac uopće mogao koristiti svoje pravo jednostranog raskida Ugovora, podrazumijeva se da je proizvode preuzeo, a od kojeg trenutka počinje teći rok od 14 dana u kojem kupac ima pravo raskinuti Ugovor.

2. Isključenje prava na jednostrani raskid Ugovora

Potrošač nema pravo na jednostrani raskid ugovora iz ovoga odsjeka ako je:

1. ugovor o uslugama trgovac u potpunosti ispunio, a ispunjenje je započelo uz izričit prethodni pristanak potrošača te uz njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će izgubiti pravo na jednostrani raskid ugovora iz ovoga odsjeka ako usluga bude u potpunosti ispunjena

2. predmet ugovora roba ili usluga čija je cijena ovisna o promjenama na financijskom tržištu koje su izvan utjecaja trgovca, a koje se mogu pojaviti za vrijeme trajanja prava potrošača na jednostrani raskid ugovora

3. predmet ugovora roba koja je izrađena po specifikaciji potrošača ili koja je jasno prilagođena potrošaču

4. predmet ugovora lako pokvarljiva roba ili roba kojoj brzo istječe rok uporabe

5. predmet ugovora zapečaćena roba koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje, ako je bila otpečaćena nakon dostave

6. predmet ugovora roba koja je zbog svoje prirode nakon dostave nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima

7. predmet ugovora isporuka alkoholnih pića čija je cijena ugovorena u trenutku sklapanja ugovora, a dostava može uslijediti tek nakon 30 dana, ako je cijena ovisna o promjenama na tržištu koje su izvan utjecaja trgovca

8. potrošač posebno zahtijevao posjet trgovca radi obavljanja hitnih popravaka ili poslova održavanja, s time da ako prilikom takvog posjeta, uz one usluge koje je potrošač izrijekom zahtijevao, trgovac pruži i neke druge usluge, odnosno isporuči i neku drugu robu osim one koja je nužna za obavljanje hitnih popravaka ili poslova održavanja, potrošač ima pravo na jednostrani raskid ugovora u vezi s tim dodatnim uslugama ili robom

9. predmet ugovora isporuka zapečaćenih audiosnimaka ili videosnimaka, odnosno računalnih programa, koji su otpečaćeni nakon isporuke

10. predmet ugovora isporuka novina, periodičnog tiska ili magazina, s iznimkom pretplatničkih ugovora za takve publikacije

11. ugovor sklopljen na javnoj dražbi

12. predmet ugovora pružanje usluge smještaja koji nije namijenjen stanovanju, pružanje usluge prijevoza robe, usluge najma vozila, usluge isporuke hrane i pića ili usluga vezanih uz slobodno vrijeme, ako je ugovoreno da usluga bude pružena određenog datuma ili u određenom razdoblju

13. predmet ugovora isporuka digitalnog sadržaja koji nije isporučen na tjelesnom mediju ako je ispunjenje ugovora započelo uz izričit prethodni pristanak potrošača te uz njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će time izgubiti pravo na jednostrani raskid ugovora.

Kada je kupac pravna osoba na njega se ne primjenjuje odjeljak ovih Općih uvjeta poslovanja pod nazivom „Pravo na jednostrani raskid ugovora“. Kod pravnih osoba se primjenjuje Zakon o obveznim odnosima i Zakon o elektroničkoj trgovini.

Pravne osobe kao kupci podliježu primjeni Zakona o obveznim odnosima i Zakon o elektroničkoj trgovini., te se na njih ne primjenjuje Zakon o zaštiti potrošača. 

Ukoliko želite R1 račun, prihvaćate Uvjete poslovanja koji vrijede za pravne osobe: umjesto uvjeta kupnje, primjenjuju se odredbe Zakona o obveznim odnosima i Zakona o elektroničkoj trgovini. Glavna razlika je u mogućnosti odustajanja od ugovora: firmama, obrtnicima i drugim pravnim osobama omogućujemo vraćanje kupljenih artikala u okviru jamstvenih uvjeta. Nabrojane pravne osobe nemaju mogućnost odustajanja od ugovora u roku od 14 dana od preuzimanja artikla bez razloga, kao što vrijedi za kupce (fizičke osobe).

3. Reklamacija i povrat

Reklamacija

Kupac ima pravo na opravdani prigovor i na povrat/zamjenu robe u sljedećim slučajevima:

 • Isporuka robe koja nije naručena
 • Isporuka robe kojoj je istekao ili uskoro ističe rok trajanja*
 • Isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu*
 • Isporuka neispravne količine ili pakiranja proizvoda

* osim u slučaju prodaje artikla na sniženju, gdje je u opisu proizvoda bio dostupan podatak o roku trajanja ili oštećenju

Pri primitku robe provjera ispravnosti narudžbe ovisi o kupcu, te je Kupac dužan da usporedi primljene artikle s računom, ukoliko nešto nedostaje dužan je odmah uputiti pisani prigovor/reklamaciju jer se naknadne reklamacije neće uvažavati.

Rok za podnošenje reklamacije je 8 dana od primitka paketa.

U slučaju vidljivog nedostatka proizvoda kod preuzimanja pošiljke, Kupac nije dužan dopremljeni proizvod preuzeti, može odbiti primitak, te ne snosi troškove dostave takvog proizvoda. Smatra se da proizvodi koji su uredno zaprimljeni od strane Kupca nisu imali vidljivi nedostatak. Kupac ima pravo na reklamaciju u odnosu na materijalne nedostatke u rokovima i zbog razloga propisanih odredbama Zakona o obveznim o rokovima.

Povrat

U slučaju zahtjeva za povratom robe iz opravdanih razloga, kupac je dužan uputiti pisani prigovor Prodavatelju i to e-mailom na Kako bi ostvario pravo na raskid ugovora, kupac je dužan o svojoj namjeri pismeno obavijestiti prodavatelja putem kontakt forme ili na adresu Ljekarne Kos, Potočna 64, 44330 Novska, Hrvatska.

Radi što bržeg utvrđivanja konkretne narudžbe na koju kupac ima prigovor, u prigovoru se mole kupci da navedu broj narudžbe, broj računa ili svoje korisničko ime. Ljekarne Kos potvrditi će primitak prigovora pisanim putem bez odgađanja a odgovor po čl.10.st.5. Zakona o zaštiti potrošača mora stići u roku od 15 (petnaest) dana od dana zaprimljenog prigovora.

U slučaju opravdanog prigovor, kupac ima pravo na raskid ugovora uz povrat uplaćenog iznosa ili zamjenu za ispravni, neoštećeni i valjani proizvod. 

Ljekarne Kos prihvatit će povrat oštećene, neispravne ili pogrešno isporučene robe o svom trošku, ukoliko se utvrdi da je prigovor opravdan te da kupac nije utjecao na ispravnost, oštećenje ili bilo kakav nedostatak robe. U slučaju opravdanog prigovora, trošak zamjene proizvoda s novim proizvodom u cijelosti snosi Prodavatelj.

U slučaju da Kupac odluči zamijeniti ispravan proizvod, Prodavatelj će izvršiti zamjenu ako je proizvod neoštećen, nekorišten ili mu na bilo koji drugi način nije umanjena vrijednost. U tom slučaju Kupac snosi troškove povrata i ponovnog slanja robe.

Sva roba koju prodajemo je ispravno skladištena u originalnoj ambalaži. Rok trajanja koji je označen na ambalaži vrijedi jedino ako se ispravno skladišti, kako je označeno na deklaraciji.

Prodavatelj neće odobriti povrate korištenih, a ispravnih proizvoda.

Korištenje opisa i podataka o proizvodu:

Iako smo poduzeli sve kako bismo osigurali da su informacije na web stranici o proizvodima ispravne, ponekad se sastav, količina sastojaka, kao i nutritivna vrijednost i alergeni proizvoda mogu promijeniti. Zbog toga prije konzumacije svakako pročitajte etiketu tj. deklaraciju proizvoda te ne preporučujemo da se oslanjate isključivo na informacije koje su objavljene na web stranici.

Iako se informacije o proizvodima redovito ažuriraju, Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos nije odgovorna za netočne informacije. Ovo ne utječe na vaša zakonska prava.

4. Materijalni nedostaci proizvoda

Prodavatelj odgovara za materijalne nedostatke stvari koje prodaje na svojim stranicama sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, posebice Zakonu o obveznim odnosima.

Potrošač je obvezan obavijestiti prodavatelja o postojanju vidljivih nedostataka u roku od dva mjeseca od dana kad je otkrio nedostatak, a najkasnije u roku od dvije godine od prijelaza rizika na potrošača.

Kad se nakon primitka stvari od strane kupca pokaže da stvar ima neki nedostatak koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja stvari, kupac je dužan, pod prijetnjom gubitka prava, o tom nedostatku obavijestiti prodavatelja u roku od dva mjeseca računajući od dana kad je nedostatak otkrio.

Prodavatelj ne odgovara za nedostatke koji se pokažu pošto proteknu dvije godine od predaje stvari. Kod proizvoda koji su pod jamstvom, vrijede uvjeti iz jamstva. Prava kupca koji je pravodobno obavijestio prodavatelja o postojanju nedostatka gase se nakon isteka dvije godine, računajući od dana odašiljanja obavijesti prodavatelju, osim ako je prodavateljevom prijevarom kupac bio spriječen da ih ostvaruje.

Ako se utvrdi postojanje materijalnog nedostatka prodavatelj može imati jednu od sljedećih obveza, sve u skladu sa odredbama Zakona o obveznim odnosima:
1. uklanjanje nedostatka,
2. predaja drugog proizvoda bez nedostatka,
3. sniženje cijene,
4. raskid ugovora.

Nedostatak postoji:

 • ako stvar nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili promet,
 • ako stvar nema potrebna svojstva za posebnu uporabu za koju je kupac nabavlja, a koja je bila poznata prodavatelju ili mu je morala biti poznata,
 • ako stvar nema svojstva i odlike koje su izrijekom ili prešutno ugovorene, odnosno propisane,
 • kad je prodavatelj prodao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani samo radi obavijesti,
 • ako stvar nema svojstva koja inače postoje kod drugih stvari iste vrste i koja je kupac mogao opravdano očekivati prema naravi stvari, posebno uzimajući u obzir javne izjave prodavatelja, proizvođača i njihovih predstavnika o svojstvima stvari (reklame, označavanje stvari i dr.); međutim, ako je kupac na temelju izjava proizvođača ili njegova predstavnika očekivao postojanje određenih svojstava stvari, nedostatak se ne uzima u obzir ako prodavatelj nije znao niti morao znati za te izjave, ili su te izjave bile opovrgnute do trenutka sklapanja ugovora ili one nisu utjecale na odluku kupca da sklopi ugovor,
 • ako je stvar nepravilno montirana pod uvjetom da je usluga montaže uključena u ispunjenje ugovora o prodaji,
 • ako je nepravilna montaža posljedica nedostataka u uputama za montažu.Prava temeljem materijalnog nedostatka na stvari regulirana su Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača. 
U slučaju da su nedostaci posljedica nestručnog puštanja u rad, upravljanja, skladištenja, održavanja ili drugih nestručnih zahvata kupca, prodavatelj ne snosi odgovornost. Takve nedostatke, kao i nedostatke koje nisu pokriveni jamstvom i/ili nakon isteka jamstvenog roka, prodavatelj će otkloniti po nalogu kupca u skladu s tada važećim cjenikom servisiranja.

Kada je kupac pravna osoba na njega se odnose pravila o materijalnom nedostatku propisana Zakonom o obveznim odnosima, posebno u dijelu u kojem je materijalni nedostatak za pravne osobe uređen drugačije od ovdje navedenoga u Općim uvjetima poslovanja, tada se primjenjuje Zakon o obveznim odnosima.

5. Pisani prigovor potrošača

U slučaju da ste iz bilo kojeg razloga nezadovoljni možete uputiti prigovor Zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Kos. Ljekarne Kos Vam omogućuje podnošenje pisanog prigovora putem kontakt forme ovdje ili na adresu Ljekarne Kos, Potočna 64, 44330 Novska, Hrvatska.

Radi što bržeg utvrđivanja konkretne narudžbe na koju imate prigovor, u prigovoru navedite broj narudžbe, broj računa ili svoje korisničko ime. Ljekarne Kos će vam potvrditi primitak prigovora pisanim putem bez odgađanja, a odgovor vam po Zakonu mora stići u roku od 15 (petnaest) dana od dana zaprimljenog prigovora.

Ukoliko je kupac pravna osoba na njega se ne odnose pravila o zaštiti potrošača propisana ovim Općim uvjetima poslovanja i Zakonom o zaštiti potrošača. Pravila o pisanom prigovoru potrošača ne odnose se na pravne osobe, a na koje se primjenjuje Zakon o obveznim odnosima i Zakon o elektroničkoj trgovini.

6. Online rješavanje sporova

Posebnom regulativom Europske unije, od 15. 2. 2016. diljem cijele EU sporove vezane uz online kupnju biti će moguće riješiti putem ODR platforme kojoj možete pristupiti ovdje.

To znači da ukoliko naiđete na problem tijekom online kupnje unutar EU (neispravan proizvod, nemogućnost zamjene proizvoda itd.) svoj prigovor možete na brži i jednostavniji način podnijeti na gornjem linku.

Platformu mogu koristiti i potrošači i trgovci, a prigovor je moguće podnijeti na bilo kojem od 23 službena jezika EU.

Politike privatnosti

Ova politike privatnosti objašnjavaju kako Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos (dalje u tekstu: “Prodavatelj”) prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze na web stranici i koji su Zdravstvenoj ustanovi Ljekarne Kos dostupni korištenjem web stranice: apotekos.com.

 

1. Izjava o privatnosti

Prodavatelj se obvezuje pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikupljamo samo nužne, osnovne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informiramo kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito dajemo kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje.

Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi naši djelatnici i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

2. Koji podaci se prikupljaju

Prodavatelj prikuplja osobne podatke Kupaca samo u mjeri koji su nužni za ispunjenje svoje obveze te ih može koristiti za informiranje o novim i akcijskim proizvodima te dostavu promotivnih materijala, newslettera, unaprjeđenja odnosa sa Kupcima i radi provjere drugih podataka neophodnih za online kupovinu.

Podatci koji se mogu prikupljati:

 • Opće identifikacijske podatke (ime i prezime, spol);
 • Kontakt podatci (e-mail i telefonski broj);
 • Adresa za dostavu i adresa za plaćanje
 • Naziv poduzeća
 • Podatci o aktivnostima/interakcijama s nama, uključujući i potencijalne buduće interakcije;
 • Demografski i interesni podatci.

Pristup newsletter bazi s osobnim podacima Kupaca ima samo Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos.

Pristup bazi Kupaca s osobim podacima Kupaca ima samo Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos. 

Prodavatelj se obvezuje štiti osobne podatke Kupaca u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te se obvezuje da osobne podatke neće ni na koji način ustupiti trećim osobama bez pristanka Kupca (osim podataka koji su nužni poslovnim partnerima za izvršavanje dostave kupljenog proizvoda). Od ovog se izuzimaju slučajevi u kojima je Prodavatelj po valjanom nalogu ovlaštenih državnih tijela, u skladu sa zakonom, dužan dostaviti ili dopustiti uvid u osobne podatke Kupaca.

Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos ne bilježi broj vaše kreditne kartice niti pohranjuje transakcijske podatke te za naplatu kreditnih kartica koristi usluge treće strane, ovlaštene banke, koja enkripcijom štiti vaše podatke.

Kupac ima pravo zatražiti nadopunu, ispravak ili izmjenu netočnih osobnih podataka.

 

3. Kreiranje računa 

Osim registracije putem email adrese kupac može registrirati račun putem Facebook ili Google aplikacije. Osobni podaci korišteni putem takve registracije navedeni su u nastavku. 

1. Prijava s Facebook

Kupac ima mogućnost kreirati račun i prijaviti se na apotekos.com putem Facebook API. U slučaju da se Kupac prijavi putem Facebook-a, Internet trgovina sakuplja, pohranjuje i koristi podatke od Kupca u skladu s Politikama privatnosti. Prijavom putem Facebook-a, Kupac prihvaća i dozovoljava Facebooku-u da obavi registraciju na apotekos.com.

Podatci koji se mogu prikupljati prilikom prijave putem Facebook-a:

 • Opće identifikacijske podatke (ime i prezime, spol);
 • Kontakt podatci (e-mail);
 • Facebook profilna slika

Facebook Politika Privatnosti: Facebook Data Policy

2. Prijava s Google

Kupac ima mogućnost kreirati račun i prijaviti se na apotekos.com putem Google API & Services. U slučaju da se Kupac prijavi putem Google-a, Internet trgovina sakuplja, pohranjuje i koristi podatke od Kupca u skladu s Politikama privatnosti. Prijavom putem Google-a, Kupac prihvaća i dozovoljava Google-u da obavi registraciju na apotekos.com.

Podatci koji se mogu prikupljati prilikom prijave putem Google-a:

 • Kontakt podatci (e-mail)
 • Podatci koje je korisnik napravio javnima (ime i prezime)

Google Politika Privatnosti: Google Privacy Policy

4. Pravo na zaštitu podataka

Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos poštuje da svaki korisnik treba imati mogućnost osigurati točnost, potpunost i ažuriranost svojih osobnih podataka. Ukoliko korisnik smatra da su njegovi osobni podaci nepotpuni, netočni ili nisu ažurirani, može kontaktirati Prodavatelja

Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos poštuje da svaki korisnik treba imati mogućnost osigurati točnost, potpunost i ažuriranost svojih osobnih podataka. Ukoliko korisnik smatra da su njegovi osobni podaci nepotpuni, netočni ili nisu ažurirani, može kontaktirati Prodavatelja putem kontakt forme.

U bilo kojem trenutku Korisnik ima pravo od Prodavatelja zatražiti sljedeće:

1. Pravo na pristup osobnim podacima

Zdravstvenu ustanovu Ljekarne Kos možete pitati koje vaše osobne podatke koristi, a možete i tražiti pristup tim osobnim podacima. Imate pravo znati svrhu obrade, koje kategorije vaših osobnih podataka čuvamo, tijela ili kategorije tijela s kojima vaše osobne podatke dijelimo, razdoblje zadržavanja podataka, kao i izvor podataka u slučaju kada se podaci neizravno prikupljaju.

Pristup osobnim podacima može biti ograničen samo u slučajevima propisanim pravom Unije ili nacionalnim zakonodavstvom odnosno kada se takvim ograničenjem poštuje bit temeljnih prava i sloboda drugih.

Kako biste ostvarili svoje pravo, obratite se

Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos poštuje da svaki korisnik treba imati mogućnost osigurati točnost, potpunost i ažuriranost svojih osobnih podataka. Ukoliko korisnik smatra da su njegovi osobni podaci nepotpuni, netočni ili nisu ažurirani, može kontaktirati Prodavatelja putem kontakt forme  ili preuzmite Zahtjev za ostvarivanje prava ispitanika.

2. Pravo na ispravak osobnih podataka

Želimo da su vaše osobne informacije točne i ažurne. Možete nas tražiti da ispravimo ili uklonimo informacije koje mislite da su netočne ili zastarjele. 

3. Pravo na brisanje osobnih podataka (“pravo na zaborav”

Možete tražiti od Zdravstvene ustanove Ljekarne Kos da zaustavi obradu ili čak brisanje Vaših osobnih podataka. Ukoliko Vaše osobne podatke trebamo za obavljanje neke ugovorne obveze prema vama, Prodavatelj bi mogao prestati biti sposoban za izvođenje takvih ugovornih obveza. Također, ukoliko su vaši osobni podaci potrebni kako bi mogli ostvariti određene zakonske obveze (npr. porezne obveze), vaš zahtjev se možda neće moći ostvariti.

4. Pravo na ograničenje obrade osobnih podataka (nama i/ili trećim osobama) u određenim procesima ili u potpunosti

Ukoliko želite pobijati točnost podataka, ili više ne trebamo osobne podatke za svrhu obrade, ali su oni vama potrebni za uspostavljanje, izvršenje ili obradu pravnih zahtjeva ili ste se protivili obradi po osnovi koju smatramo legitimnom, imate pravo tražiti ograničavanje obrade osobnih podataka.

5. Pravo na prigovor

Imate pravo na prigovor obradi osobnih podataka koja se temelji na pravnoj osnovi koju Zdravstvena ustanova Ljekarne Kos smatra legitimnom.

6. Pravo na prenosivost podataka

 Ukoliko se obrada temelji na vašem pristanku ili se vrši automatskim sredstvima, imate pravo tražiti od Prodavatelja prijenos podataka drugom vršitelju obrade.

 

5. Marketing i analiza

Prilikom provođenja kampanje na društvenim mrežama ili drugih online oglasnih kampanja, moguće je da će davatelji usluga koristiti kolačiće ili pixele na Internet trgovini kako bi pratili i posluživali oglase na različitim platformama. U nekim kampanjama na Googleu koristi se remarketing kako bi vam omogućio optimalno prikazivanje apotekos.com oglasa.

Više infomacija o AdWords remarketingu dostupno je na poveznici, a u nastavku su poveznice na marketinške servise. 

Internet trgovina koristi Google Analytics kako bi poboljšala uslugu i generirala informacije o prometu na web stranici. Prilikom osnovnog prikupljanja informacija ne prikupljaju se nikakvi osobni podatci o korisnicima. Ukoliko Korisnik da pristanak za demografsko i interesno praćenje, podatci koje Google ima o vama bit će proslijeđeni Internet trgovini unutar zbirnog izvještaja o web stranici.

3. Politika kolačića

Kako bi stranice apotekos.com ispravno radile, one moraju na računalo korisnika spremiti malenu količinu informacija (Cookies ili Kolačići). Prema regulacijama EU, Ljekarne Kos prije spremanja Kolačića moraju zatražiti pristanak korisnika. Korištenjem web stranice apotekos.com internet trgovina korisnik pristaje na upotrebu Kolačića.

Korisnik isključivanjem kolačića odlučuje hoće li dopustiti pohranjivanje kolačića na svom računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u web pregledniku koji korisnik koristi za pregledavanje web stranica ili u opcijama ispod:

 

Ukoliko korisnik odbije sve kolačiće uključujući Nužne kolačiće postoji mogućnost da stranica neće moći koristiti neke od funkcionalnosti koje daje apotekos.com Internet trgovina. 

 

Ostale odredbe

1. Prodavatelj daje pravo Kupcima koristiti sve usluge na apotekos.com samo za osobne potrebe, u nekomercijalne svrhe. Promjena sadržaja na apotekos.com, u bilo kojem njegovom obliku, zabranjena je kao i kopiranje, javno izvođenje i sl. Uporaba sadržaja apotekos.com na drugim web stranicama je zabranjena.

2. Prodavatelj zadržava pravo dati prava za objavljivanje bilo kojeg materijala, dijelova apotekos.com trećoj osobi samo u slučaju sklopljenog ugovora koji uređuje prava i obveze Prodavatelja i trećeg koji objavljuje informaciju.

3. Pri kupnji bilo kojeg proizvoda, koji je predmet autorskih prava ili prava intelektualnog vlasništva, Prodavatelj ne daje nikakva dodatna prava korištenja i objavljivanja, osim izrijekom dano pravo ili dozvola od proizvođača / distributera proizvoda.

4. Kada apotekos.com odgovarajućim linkovima pruža mogućnost posjeta drugih web stranica drugih osoba, iste nisu u vlasništvu Prodavatelja i ovi Opći uvjeti u slučaju korištenja predmetnih web stranica na primjenjuju se u odnosu na Prodavatelja i Kupca. Prodavatelj te web stranice ne kontrolira i ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo koju od njih ili njihov sadržaj. Posjet tim stranicama u cijelosti je na vlastiti rizik Kupca i Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost.

5. Iako Prodavatelj ulaže izraziti napor kako bi sve objavljene informacije o proizvodu bile točne, moguće je da informacije o određenom proizvodu nisu ažurirane ili točne, a u tom slučaju će Prodavatelj obavijestiti Kupca koji je podnio narudžbu nakon čega Kupac ima pravo ostati kod svoje narudžbe ili je izmijeniti. Fotografije uz proizvode samo su ilustrativne prirode.

6. Prodavatelj zadržava pravo na objavljivanje sadržaja na engleskom jeziku u slučajevima kada:

a) se radi o nazivu proizvoda, dijelova istih ili funkcija na engleskom jeziku,

b) se radi o izrazima na engleskom jeziku koji su općeprihvaćeni u hrvatskom jeziku odnosno da se radi o zajedničkoj terminologiji,

c) postoji rizik da se značajne informacije ne mogu dovoljno precizno prevesti na hrvatski jezik, a da se ne izgubi njihovo značenje i smisao.

7. Prodavatelj zadržava pravo na objavljivanje sadržaja na drugim jezicima. Postoji rizik da se značajne informacije ne mogu precizno prevesti s hrvatskog jezika na druge jezike, a da se ne izgubi njihovo značenje i smisao. 

 

 

 

Završne odredbe

Prihvaćanjem ovih Uvjeta Kupac/Korisnik potvrđuje da je pročitao i u potpunosti razumio uvjete korištenja te da ih u cijelosti prihvaća.

Prihvaćanjem ovih Uvjeta korištenja apotekos.com Kupac potvrđuje da ih je u cijelosti pročitao i razumio te da je svjestan svih pravnih posljedica prihvaćanja.

Prodavatelj savjetuje Kupca da ne kupuje na apotekos.com ako nije razumio Uvjete korištenja ili ne prihvaća neki njihov dio. 

Za sva pitanja o korištenjima apotekos.com Kupac može kontaktirati Ljekarne Kos putem kontakt obrasca.