Vitamin D pomaže u borbi protiv COVID-19 – pregled studija i dokaza

Vitamin D Writing 1149962 1920
Vrijeme čitanja: 3 min.

Vitamin D nastaje u koži izlaganjem UVB sunčanim zrakama i transportira se u jetru, a potom i bubreg gdje se mijenja u aktivni hormon koji povećava transport kalcija iz hrane u crijevima te osigurava adekvatne količine kalcija za zdrave kosti bez osteoporoze. 

Kako Tijelo Proizvodi Vitamin D
Kako tijelo proizvodi vitamin D. Izvor

Osim toga vitamin D također može poduprijeti imunološki sustav kroz brojne imunološke putove koji su uključeni u borbu protiv SARS-CoV-2. Mnoga nedavna istraživanja potvrđuju ključnu ulogu vitamina D u virusnim infekcijama.

Rezultati nedavne indonezijske studije sa 780 SARS-CoV-2 slučajeva pokazuju povezanost nedostatka vitamina D sa stopama smrtonosti. Dodatak vitamina D bio je povezan ne samo sa smanjenim simptomima poput krvnih ugrušaka, hipoksije i respiratornog stresa nego i sa smanjenim stopama smrtnosti.

GrupePostotak slučajevaStopa smrtnosti
Grupa 1 – dovoljno vitamina D49.7%4%
Grupa 2 – nedovoljno vitamina D27.7%88%
Grupa 3 – velik nedostatak vitamina D23%99%

Istraživanje je podijelilo slučajeve u tri grupe: Grupa 1 s dovoljno vitamina D u organizmu, Grupa 2 s nedovoljno vitamina D, ali i dalje dovoljno za normalno funkcioniranje i Grupa 3 s velikim nedostatkom vitamina D. Samo 4% slučajeva iz Grupe 1 s dovoljnom količinom vitamina D je umrlo od COVID-19, dok kod Grupe 3 s velikim nedostatkom vitamina D, 99% slučajeva je rezultiralo smrću.

Nova publikacija doktora Eamona Lairda i profesorice Rose Anne Kenny s Medicinskog fakulteta u Dublinu također naglašava povezanost između razine vitamina D i smrtnosti od COVID-a -19.

Autori članka, objavljenog u irskom medicinskom časopisu, analizirali su sve europske studije odrasle populacije, završene od 1999. godine, u kojima su izmjereni vitamin D i usporedili stopu vitamina D i smrtnost od COVID-19.

Ovo istraživanje pokazuje da su, nasuprot očekivanom, zemlje niže zemljopisne širine i sunčane zemlje, poput Španjolske i Sjeverne Italije, imale nisku koncentraciju vitamina D i visoku stopu nedostatka vitamina D. Te su zemlje također zabilježile najveću stopu zaraze i smrtnosti u Europi.

Zemlje sjeverne zemljopisne širine, Norveška, Finska i Švedska, imaju višu razinu vitamina D usprkos manjoj izloženosti UVB sunčevim zrakama, jer je dodatak vitamina D prehrani češća i uobičajena praksa. Ove nordijske zemlje imaju nižu stopu zaraze i smrti COVID-19. Povezanost između niske razine vitamina D i smrti od COVID-19 statistički je značajna.

Autori predlažu da će dodatni unos vitamina D zasigurno pomoći zdravlju kostiju i mišića, ali prema podatcima će također smanjiti i ozbiljne komplikacije oko COVID-19. To može biti zato što je vitamin D važan u regulaciji i suzbijanju upalnog odgovora citokina, što uzorkuje teške posljedice COVID-19 i sindroma akutnog respiratornog stresa.

Dr. Eamon Laird dodaje:

Ovdje vidimo empirijske dokaze o povezanosti vitamina D sa smrtnošću od COVID-19. Optimiziranje unosa vitamina D na javnozdravstvenim smjernicama zasigurno će biti korisno za cjelokupno zdravlje. Ovakve studije i dalje su istraživačke prirode te su nam potrebna dodatna ispitivanja da bismo imali konkretne dokaze o razinama vitamina D. Međutim, istraživanja nas također podsjećaju na općenit nedostatak vitamina D u populaciji (čak i u sunčanim zemljama) i dodaju dodatni razlog za nekakav oblik obveznih količina vitamina D. Ako je to već prisutno u nordijskim zemljama, nema razloga zašto Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Europe ne može učiniti isto.

Literatura

  1. Prabowo Raharusun, Sadiah Priambada, Cahni Budiarti, Erdie Agung, Cipta Budi. Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study, 2020. Izvor
  2. Irish Medical Journal – May 2020 Vol. 113 No. 5. Izvor
  3. Science News: Vitamin D determines severity in COVID-19 so government advice needs to change, experts urge, 2020. Izvor
  4. Hardvard Medical School. Vitamin D and your health: Breaking old rules, raising new hopes, 2019. Izvor

Foto: Pixabay