Top izbori za jačanje imuniteta

Probavni Enzimi Element5 Digital Acrbf9blfve Unsplash
Vrijeme čitanja: 2 min.

Svatko želi ostati zdrav i funkcionirati pri maksimalnom kapacitetu. Možda ste izloženi velikom stresu na poslu. Možda radite od kuće dok istovremeno pazite na troje djece. U svakom slučaju želite staviti jačanje imuniteta kao jedan od važnijih prioriteta.

Iako ne postoji čarobna zdrava tableta te je jačanje imuniteta lakše u teoriji nego praksi, na tržištu se nalaze isprobani proizvodi koji pomažu dodatno pojačati našu obranu, posebice u određenom godišnjem dobu kada su viroze i virusi česta pojava. U nastavku pogledajte top izbor iz svake od kategorija dodataka prehrani koje možete koristiti redovito te pogotovo u danima kada slabijeg imuniteta.

Vitamin C

Vitamin C je važan nutrijent s pozitivnim djelovanjem na imunitet. Naš organizam ga ne može sam proizvesti te ga je potrebno unositi hranom ili dodacima prehrani. Popularan je izbor kod liječenja prehlade i prevencije bolesti.

Vitamin D

Vitamin D doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, održava normalne i zdrave kosti, doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora. Vitamin D se može uzimati kontinuirano.

Cink

Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima, kao i tjelesnim tekućinama. Neophodan je u procesu rasta i razvoja, imunološkom odgovoru, neurološkoj funkciji, reprodukciji.

Echinacea

Echinacea je biljka s antibakterijskim djelovanje i pozitivnim učinkom na imunološki sustav, posebice kod prvih simptoma prehlade ili gripe.

Beta glukan

Beta-glukan je dugolančani polisaharid koji posjeduje svojstvo aktivacije imunološkog sustava. Dobiva se iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae).

Propolis

Propolis je visokovrijedan pčelinji proizvod složenog kemijskog sastava. Sadrži antibakterijsko, imunostimulirajuće i protuupalno djelovanje.

Matična mliječ

Matična mliječ još je jedan poznati pčelinji proizvod s mnogobrojnim blagodatnim djelovanjima na ljudski organizam. Ona štiti imunitet, stanice i kožu, dok u isto vrijeme pomaže u obnavljanju energije.

Ekstrakt grejpa

Ekstrakt sjemenke grejpa je još jedan prirodni antibiotik. U sebi sadrži mnoge sastojke popust vitamina C, sterola, tokoferola, limunske kiseline i minerala u tragovima. Koristi se za liječenje virusnih infekcija, prevencije prehlade i gripe te kod alergija i astme.

-