apotekos

Imaš pitanje?

Pošalji nam poruku

Social

Imunitet Woman 254133 1280

Što je Imunitet i Kako Ga Ojačati?

Što je imunitet?

Zamislite ogroman tulum. Ogroman karneval s milijardama ljudi. Lista uzvanika je sto puta veća nego ljudska populacija. 

Taj tulum je u nama. Naše stanice, milijuni bakterija i virusa.

Da bi tulum bio uspješan, bez ikakvih problema i zastoja, tu su naši majstori, domari i zaštitari – naše stanice koje čine imunološki sustav. Tim koji čisti toksine i popravlja oštećena tkiva. On se također bori protiv zlonamjernih uljeza koje nazivamo patogenima. 

Patogeni dolaze u tri različita oblika: bakterije, virusi i paraziti.

Možete ih zamisliti kao vrlo sitne ubojice. U jednoj ljudskoj stanici može se smjestiti nekoliko tisuća bakterija. 

Virusi su još manji. Nekoliko tisuća virusa stalo bi u jednu bakteriju.

Iako su neke bakterije i virusi patogeni (zloćudni), većina nije. Samo 1% svih bakterija uzrokuju bolesti, dok su neki virusi važni za opstanak. Možemo zaključiti da nisu svi virusi i bakterije loši. No jedan broj zaista može biti smrtonosan. 

U konačnici sve se svodi na imunološki sustav. Kada imate jak imunološki sustav, izbjegavate bolesti, a vaše tijelo zrači vitalnošću i zdravljem. Imati jak imunitet treba biti najvažniji prioritet u životu, a prehrana i životni stil u skladu s tim prioritetom. 

Gdje se nalazi imunitet? 

Imunološki sustav nema jedno centralizirano mjesto u tijelu poput srca ili mozga. Umjesto toga, stanice koje čine imunološki sustav proizvode se u organima u cijelom tijelu.

Postoji nekoliko obrambenih centara u tijelu. Jedan od većih nalazi se u crijevima, za koja znanstvenici često tvrde da sadrže čak 80% imuniteta. Imunološke stanice komuniciraju s crijevnim bakterijama. U tankom crijevu nalaze se nakupine limfnih čvorova koje stvaraju većinu antitijela. 

Timus je organ smješten iznad srca u kojem se tzv. “T-stanice” treniraju za obranu organizma od mikroorganizama. U kampu za treniraju T-stanice uče razilikovati vlastite i strane strukture tako da bi spriječile nepoželjne napade. 

Koštana srž je iznimno važna za imunološki sustav jer sve tjelesne krvne stanice (uključujući T i B limfocite) potječu iz koštane srži. B limfociti ostaju u srži i sazrijevaju, dok T limfociti putuju u timus.

Sluznica u nosu i grlu sadrži puno stanica koje uništavaju patogene uljeze i potiču imunološki sustav na reakciju. 

Limfni sustav se sastoji od prozirne tekućine koje u tijeli ima više od krvi te je jedan od važnih dijelova imuniteta. Dovoljno kretanja, zdrava prehrana, pravilno disanje, odlazak na limfne drenaže i boravak u sauni su neke od stvari koje potiču kretanje limfe i s time jačanje imuniteta. Ako osjećate kronični umor, lošu koncentraciju, bezvoljnost, glavobolje, ako imate velike podočnjake ili natečenost, bilo bi dobro posvetiti se limfnom sustavu. 

Krajnici su “vratari” imunološkog sustava. Kada uljezi uđu u tijelo putem usta, prvo nailaze na krajnike. Unutar dubljeg limfnog tkiva krajnika nalaze se limfociti (bijele krvne stanice) koji obrađuju uljez stanice i spremaju podatke u memoriju imuniteta. 

Slezena je organ koji se nalazi u gornjem dijeli trbuha. Kada tijelo oglasi uzbunu, limfociti iz slezene putem limfne tekućine dolaze do uljeza i suprotstavljaju im se. 

U mjehuru i genitalijama također ćemo naći potencijalne ulazne točke za uljeze. Ove sluznice sadrže razne imunološke stanice koje štite cijeli organizam. 

Da li je imunitet nasljedan? 

Imunološki sustav se sastoji od dva različita sustava: urođenog imunološkog sustava i adaptivnog imunološkog sustava.

Urođeni imunološki sustav je komponenta s kojom se svaka osoba rađa, a adaptivni imunološki sustav je komponenta koju tijelo razvija nakon što je izloženo mikrobima i kemikalijama koje mikrobi oslobađaju.

Pad imuniteta

Imunitet ne jačamo trenutno ili kada bolest nastupi, već je dobro kontinuirano raditi na očuvanju imuniteta. 

Pad imuniteta je smanjena sposobnost organizma da se odupre određenoj infekciji ili toksinu. 

Simptomi pada imuniteta mogu biti: alergija, česte infekcije i prehlade, kronični stres i umor, proljev, dehidracija i česte upale grla. 

Slab imunitet može se primjetiti po izgledu kože, noktiju i kose. Koža je suha i problematična, nokti slabi i krhki, a kosa beživotna i bez sjaja. 

Pojava herpesa na usni čest je simptom oslabljenog imuniteta. 

Povišena temperatura kod nastanka bolesti je znak da vaš imunološki sustav radi. Porast temperature je imunološki odgovor koji imunitet pokreće da bi uništio određene mikrobe i pokrenuo proces oporavka tijela.

Uzroci pada imuniteta izazvani su lošim životnim navikama: stres, nedovoljna tjelesna aktivnost, nezdrava prehrana, pušenje, konzumiranje alkohola i pretjeran fizički napor. 

Kako ojačati imunitet? 

80% imuniteta leži u crijevima, zato je uravnotežena prehrana jedna od sastavnih dijelova jačanja imuniteta. Jednolična prehrana dovodi do manjka vitamina i minerala koji dovode do pada imuniteta. 

Hrana za imunitet

Što uključuje uravnotežena prehrana

  • Vitamine i minerale (voće, povrće)
  • Esencijalne aminokiseline (jaja, meso)
  • Nezasićene masne kiseline (riba, maslinovo ulje, orašasti plodovi)
  • Složene ugljikohidrate (žitarice, riža, batat)
  • Fermentirani proizvodi (kefir, jogurt)
  • Dovoljno tekućine (voda, čaj)

Što ne uključuje uravnotežena prehrana?

  • Visok unos zasićenih masnih kiselina (palmino i kokosovo ulje, crveno meso)
  • Trans-masti (pekarski proizvodi, margarin)
  • Visok unos šećera

I uza sve napore za dobrom prehranom, često ne unosimo dovoljno vitamina, minerala i esencijalnih nutrijenata te su dodaci prehrani od velike pomoći.

Dodaci prehrani sudjeluju u metaboličkim procesima, mogu podići razine energije i pomoći da bolje spavamo i bolje funkcioniramo. 

Spavanje

Dovoljna količina sna stvara novu energiju za organizam. Dovoljan broj kvalitetnih odspavanih sati znači uravnoteženu imunološku obranu. Problemi sa spavanjem, poput apneje i problema s cirkadijalnim ritmom ozbiljno otežavaju zdravo funkcioniranje imunološkog sustava. 

Spavanje je usko povezano s prehranom i tjelesnom aktivnošću. Ako na primjer pojedemo obilan obrok prije spavanja ili radimo fizičke aktivnosti prekasno poremetit ćemo prirodne faze spavanja koje se moraju dogoditi tokom jedne noći spavanja. 

Upale u tijelu koje bi tokom dana oštetile fizičke i mentalne performanse događaju se tijekom sna. To je još jedan od inteligentnih odgovora imunološkog sustava. 

Kretanje i fizički rad

Bez tjelesne aktivnosti tijelo često izađe iz vlastitog cirkadijalnog ritma. Cirkadijalni ritam određuje kada ćemo biti pospani i u koje vrijeme ćemo se probuditi. Ako se nismo dovoljno kretali i jeli zdravo, često ćemo se i loše naspavati. Kretanje ne znači samo tjelesna vježba i fitness, nego podrazumijeva i fizički rad. Obavljanje zadataka koji uključuju fizički napor “kvalitetno umara” tijelo i pomaže nam da lakše utonemo u san. 

Najbolji vitamini za imunitet za odrasle

Multivitamini

Kod odabira multivitamina i odabira dodataka prehrani općenito važno je izabrati provjerenu kvalitetu te dodatke koji su odobreni od strane Ministarstva Zdravstva. Svi dodaci prehrani u ljekarnama prošli su rigorozan regulativni postupak te zadovoljili sve važne uvjete prije puštanja u prodaju.

Multivitaminskih formulacija ima mnogo.

Popularno rješenje s jakim dozama je Orthomol Immun. Dodatak je proizveden u Njemačkoj. Koristi se kod kroničnih infekcija te kod ozbiljnijeg pada imuniteta. Uz Orthomol Immun postoji i Orthomol Vital F za smanjenje umora kod žena i Orthomol Vital M za smanjenje umora kod muškaraca.

Beta glukani

Imunosal je pripravak Hrvatske kvalitete. Uz dobar omjer cijene i kvalitete (jedna doza sadrži čak 900mg beta glukana) čest je odabir kupaca. Imunosal postoji u varijanti za djecu i u varijanti za starije od 50 godina.

Američki beta glukan Transfer Point već je niz godina izbor kod infektivnih, kroničnih i autoimunih bolesti. On potiče stvaranje koštane srži (koja igra važnu ulogu kod imuniteta) te povećava učinkovitost kemoterapije.

Matična mliječ

Matična mliječ je jedan do najbogatijih dodataka prehrani i potpuno je prirodnog porijekla.

Matičnu mliječ proizvode pčele. Od važnih nutrijenata sadrži skoro sve vitamine i minerale, neuroprijenosnike i aminokiseline koje tvore proteine. Preporuča se kod alergija, narušenog imuniteta, prehlada, gripa, herpesa, hormonalnog poremećaja i kao prevencija kod viroza.

Postoji svježa matična mliječ od kojih je najpoznatija Radošević matična mliječ.

Matična mliječ postoji i u ampulama u formulaciji s drugim sastojcima poput propolisa i kolostruma. Apimel Defense je primjer takvog dodatka.

Probiotici

80% imuniteta leži u crijevima, a probiotici su formulacije dobrih bakterija koji pomažu uravnotežiti crijevnu floru i s time ojačati imunitet. Solgar Ultibio Immune sadrži bakterijske kulture uz vitamin D (koji je također vrlo važan za imunitet, vitamin B12 i Vitamin A.

Biljni dodaci

Stres može igrati veliku ulogu kod oslabljenja imuniteta. Kronični stres dovodi do učestalih infekcija, alergija, glavobolja i umora. Biljni dodaci poput Adena Natura Adapto sadrže drevne ajurvedske adaptogene biljke koje kroz vrijeme nježno vraćaju naš organizam u ravnotežu.

Najbolji vitamini za imunitet za djecu

Multivitamini

Moderna prehrana često ne pokriva važne nutrijente potrebne za razvoj djeteta. Postoje razni multivitamiski pripravci za djecu različitih uzrasta.

Solgar Kangavites čest je izbor tableta za žvakanje za djecu od 6 godina i više.

Orthomol Junior C Plus zadovoljit će potrebe djeteta od 4 godine i više kojem je imunitet oslabljen.

Za kognitivni razvoj djeteta dobro je unijeti dodatnu suplementaciju omega masnih kiselina. Orthomol Junior Omega Plus sadrži 30 dnevnih doza u obliku karamela bez ribljeg okusa.

Beta glukani

Matična mliječ

Matičnu mliječ, najdragocjeniji pčelinji dodatak, mogu uzimati djeca od godinu i više. Radošević matična mliječ može se pomiješati s medom i davati s čajnom žličicom.

Probiotici

Kulture dobrih bakterija važen su kod razvoja djece te dolaze u dozama prilagođenim za manje uzraste. Biorela Choco Multi Kids čokoladice su koje mogu jesti djeca od godinu dana i više.

Podrška

Imaš pitanje?
Kontaktiraj nas putem
kontakt obrasca

Dostava

Klimatski neutralna GLS standardna dostava
Uvjeti dostave

Plaćanje

Sigurno plaćanje karticama Visa, Mastercard, Diners

Povrat u 14 dana

Sve nekorištene proizvode moguće je vratiti