SPF Faktor 25: Je Li Dovoljan?

SPF 25 da li je dovoljan Stanley Dai Ovankmhlyec Unsplash (1)

Svi smo se u određenom trenutku gledajući kreme za sunčanje pitali koja je najbolja opcija. Tradicionalno u životu su veći brojevi bolji. Ako posežete za faktorom SPF 25, možda ćete ipak odabrati veći broj. Uostalom, ako je SPF 25 dobar, ne bi li SPF 50+ trebao biti bolji?

Ne baš.

Vjerojatno ste čuli da SPF (Sun Protection Factor ili faktor zaštite od sunca) djeluje prema vlastitim pravilima. No nažalost, SPF ljestvica nije linearna. Što znači, ne radi u ravnoj liniji i veći brojevi automatski ne znače veću zaštitu.

Na primjer, SPF 100 zapravo nije dvostruko jači od SPF 50. Zapravo, sve iznad SPF 30 pruža vrlo malo dodatne zaštite.

Spf Skala 25 Da Li Je Dovoljan
SPF skala
  • SPF 15 blokira 93% UVB zraka
  • SPF 25 blokira 96% UVB zraka
  • SPF 30 blokira 97% UVB zraka
  • SPF 50 blokira 98% UVB zraka

Da stvari dodatno zakompliciramo, nelinearna priroda SPF-a ide u oba smjera. Ako nanesete samo polovicu preporučene količine kreme za sunčanje, nećete dobiti polovicu zaštite. Dobivate kvadratni korijen SPF-a. Dakle, polovica nanošenja SPF 30 nije SPF 15, već SPF 6.

Vrti li vam se već u glavi? I nama. Dakle, evo brzog i jednostavnog vodiča za razumijevanje SPF-a kako biste se imali vremena usredotočiti na bitnije stvari.

Sadržaj dokumenta

SPF jedan na jedan

Način na koji radi je sljedeći: SPF je matematička jednadžba. Vrijeme koje je potrebno vašoj koži da izgori bez kreme za sunčanje pomnoženo sa SPF-om kako bi se odredilo koliko dugo možete ostati na suncu s kremom za sunčanje.

Ova matematika je problematična iz nekoliko razloga, a najviše: tko želi prvi izgorjeti da bi shvatio koji SPF vam treba? Čak i ako bi vas krema za sunčanje trebala štititi više od dva sata na temelju matematike, stručnjaci se slažu da je najbolja praksa ponovno nanošenje najmanje svaka dva sata.

I ovdje visoki SPF postaju malo zastrašujući. Nijedna krema za sunčanje neće vas zaštititi 25 sati. Niti ćete pronaći SPF koji blokira 100% UVB zraka. Ali ako koristite jednadžbu SPF i odaberete SPF 100, pomislili biste da biste mogli biti zaštićeni 16 do 25 sati! No to nije slučaj. Trenutno nema dokaza da vas SPF viši od 50 može bolje zaštititi. FDA (američki Food and Drug Administration) smatra da vrlo visoki SPF može navesti ljude da misle da su mnogo zaštićeniji nego što stvarno jesu.

Rješenje? Slijedite pojednostavljeni savjet stručnjaka i koristite SPF 15 svaki dan i SPF 30 za produžene aktivnosti na otvorenom. Ne zaboravite obilno i često nanositi kremu za sunčanje i koristiti druge faktore zaštite kao što su traženje hlada ili nošenje dugih rukava i velikog šešira.

Dobri izbori

Kada se pravilno nanese, SPF 25 blokira 96% UVB zraka koje dolaze u dodir s vašom kožom. Dakle, da, za svakodnevnu upotrebu dovoljan je SPF 25 da budete sigurni.

SPF vam ne govori koliko UVA zaštite dobivate. UVA zrake prodiru dublje u kožu i odgovorne su za fotostarenje i neke vrste raka.

Kreme za sunčanje označene širokim spektrom u potpunosti vas štite od UVA i UVB zraka.

Prikladno nazvana, tonirana krema za sunčanje je krema za sunčanje koja dolazi u različitim nijansama kako bi bolje odgovarala vašem prirodnom tonu kože. Tonirane kreme za sunčanje kombiniraju mineralne UV filtere širokog spektra, poput cink oksida i titanovog dioksida, s dodanim pigmentima – pigmentnim titanovim dioksidima i željeznim oksidima – koji stvaraju vidljivu boju kože koja može reflektirati svjetlost.

Dobro je ako je krema “nekomedogena“. Nekomedogena krema ne začepljuje pore u koži. Proizvodi sa sastojcima koji uzrokuju komedone ili začepljene pore nazivamo komedogenima. Komedon ili komedo jest čep dlakinog folikula. Keratin (ostaci kože) kombinira se s uljem i blokira folikul. Komedo može biti otvoren prištić koji oksidacijom izgleda tamno (miteser) ili prištić zatvoren kožom (bijelac).

Pogledamo li što još možemo učinit za kožu osim nanošenja kvalitetne kreme za sunčanje, preostaje nam još:

  • Ograničiti svoje izravno izlaganje suncu, posebno između 10 i 16 sati, kada su UV zrake najjače
  • Pokriti se, kad ste vani, nosite odjeću i šešir širokog oboda kako biste što više zaštitili kožu
  • Zaštititi oči sunčanim naočalama koje blokiraju najmanje 99% UV svjetla

Foto: Stanley DaiUnsplash