Preuzmite primjerak: Dnevnik kontrole šećera + Dnevnik mjerenja krvnog tlaka

Dnevnik Kontrole Secera Dnevnik Mjerenja Krvnog Tlaka
Vrijeme čitanja: 2 min.

Preuzmite svoj primjerak dolje 👇

Jedan od najpopularnijih besplatnih proizvoda u našim ljekarnama su dnevnici samokontrole glukoze u krvi i dnevnici mjerenja krvnog tlaka. Pacijenti redovito dolaze po svoje primjerke. Preuzimate li primjerak za sebe ili nekog u obitelji tko boluje od šećerne bolesti ili hipertenzije (povišeni tlak), važno je redovito vođenje dnevnika i praćenje sveukupnog stanja zdravlja.

Dnevnik kontrole šećera u krvi

Šećerna bolest ili dijabetes je skupina metaboličkih poremećaja za koje je karakteristična povišena razina šećera (glukoze) u krvi, tzv. hiperglikemija, a do takvog stanja dolazi jer je poremećena proizvodnja i / ili djelovanje inzulina (hormon koji se izlučuje iz gušterače kao odgovor na porast glukoze u krvi).


Postoje dva glavna tipa dijabetesa:
Tip 1: gušterača ne proizvodi inzulin, bolest nastaje naglo i u mlađoj dobi
Tip 2: inzulin se proizvodi, no učinak mu je iz više razloga smanjen, bolest se razvija postepeno, često puta dugo neprimjećeno, većinom u odrasloj dobi


Simptomi oba tipa mogu biti: često mokrenje, žeđ, umor, glad, gubitak težine, suha koža, rane koje teško zarastaju, učestale infekcije. Ukoliko se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, te ukoliko se slabo regulira, šećerna bolest dovodi do oštećenja krvnih žila, bubrega, oštećenja živaca te krvnih žila u oku. Bez pravilne edukacije bolesnika i vlastite samokontrole teško je provesti ispravnu terapiju te dobri rezultati liječenja mogu izostati.

👉 Kliknite ovdje da bi preuzeli svoj primjerak dnevnika kontrole šećera u krvi

Dnevnik mjerenja krvnog tlaka

Krvni tlak je zapravo pritisak krvi na stijenke krvnih žila. Kada srce izbaci određenu količinu krvi u žile stvori se gornja vrijednost tlaka ili sistolički tlak, a suprotno tome kada se krv vraća i ulijeva natrag u srce dolazi do one donje vrijednosti tlaka – dijastolički tlak. Optimalan tlak se smatra oko 120/80 mmHg, a povišeni tlak (hipertenzija) nastupa iznad 140/90 mmHg.

Hipertenzija (povišeni tlak) može biti:

  • esencijalna: nema poznatog uzroka, nego je posljedica poremećene ravnoteže kontrolnih mehanizama organizma
  • sekundarna: svega 5% slučajeva, uzrok u bolesti je u nekom od vitalnih organa (najčešće bubrega)

Neki od simptoma mogu biti: glavobolja, umor, mučnina, bolovi u prsnom košu, lupanje srca, zujanje u ušima. Međutim, hipertenzija zna dugo vremena ostati neprimjećena i ne stvarati nikakve probleme i upravo to predstavlja veliku opasnost jer tada motivacija za izlječenje opada. Kroz to vrijeme najčešće dolazi do oštećenja organizma (srce, krvne žile, bubrezi, mozak).

Zato je bitno redovito kontrolirati vrijednosti krvnog tlaka, najbolje uvijek u isto doba dana, nakon 3-5 minuta odmora.

👉 Kliknite ovdje da bi preuzeli svoj primjerak dnevnika krvnog tlaka