Prehlada – Kako ju prepoznati, liječiti i razlikovati od gripe?

Prehlada Vitamin C
Vrijeme čitanja: 2 min.

Prehlada je akutna virusna infekcija ponajprije sluznice nosa, a često i ždrijela. To je najčešća bolest svih dobnih skupina uopće. Uzrokovana je respiratornim virusima slabije patogenosti, najviše rinovirusima. Prenosi se kapljično – putem zraka, dakle udisanjem kapljica raspršenih kihanjem ili kašljanjem bolesne osobe. Rijeđi put zaraze je direktan kontakt s predmetima koje je zaražena osoba upotrebljavala.

Dolaskom hladnijih dana i vlažnijeg vremena povećava se mogućnost od dobivanja prehlade. Tome doprinosi manja otpornost sluznice dišnih puteva tokom tog perioda, slabije provjetravanje prostorija te češći i bliži međusobni kontakti među ljudima. 

Simptomi i trajanje prehlade

Nakon zaraze potrebno je 1-3 dana da bi se pojavili prvi simptomi. Njihov intenzitet ovisit će o stanju i snazi imunološkog sustava i organizma općenito. Osnovni simptomi su: 

  • kihanje
  • curenje iz nosa 
  • osjećaj punoće i začepljenosti nosa
  • sekret iz nosa koji je proziran i vodenast ili sluzav, te obilan prva dva dana
  • oslabljen njuh 
  • pečenje očiju 
  • ponekad i blaža grlobolja
  • u nekim slučajevima dolazi do suhog kašlja
  • povišena temperatura obično se ne javlja, eventualno blaga u početku bolesti
  • ako je uzročnik nešto patogeniji mogu se javiti opći simptomi kao što su: umor, glavobolja ili bolovi u mišićima

Bolest obično prolazi sama od sebe za 4-6 dana. Ponekad se nadovežu i komplikacije u vidu bakterijske infekcije sinusa, ušiju ili dišnih puteva pa se stanje rješava antibioticima. 

Liječenje i prevencija prehlade

Kod prehlade liječenje je najčešće simptomatsko. To znači ublažavanje i otklanjanje postojećih simptoma. Dakle treba:

Antibiotici se ne koriste osim u slučaju već spomenutih mogućih bakterijskih komplikacija prehlade.

Najbolji način sprečavanja kao i širenja zaraze je dobra higijena. Potrebno je često i temeljito prati ruke, te obratiti pažnju na pravilno odlaganje upotrebljenih maramica nakon kihanja, kašljanja i ispuhivanja nosa.  

Razlika između prehlade i gripe

Često radi sličnih simptoma dolazimo u situaciju da ne znamo da li nas je snašla prehlada ili gripa. No kad bolje promotrimo razlika postoji i nije neznatna. Treba samo znati na što obratiti pozornost. 

Prehlada

Blagi simptomi u početnoj fazi koji se pogoršavaju u narednih par dana, temperatura je blaga ili je nema, izraženo curenje i začepljenost nosa, iscrpljenost i umor su blagi ili ih nema.

Gripa

Nastupa naglo i sa težim simptomima, temperatura je visoka i dugotrajnija, česta pojava suhog kašlja, naglašen umor, iscrpljenost, bolovi u mišićima i glavobolja, češće i teže komplikacije nego kod prehlade – većinom upala pluća

Foto: silviaritaPixabay