Ispadanje Kose Hair In Messy Bun

Opadanje Kose – Razlog Za Brigu ili Ne?

Što sve može biti uzrok?

Za opadanje kose postoji više mogućih uzročnika. A ovisno o njima opadanje kose može biti ograničeno na jedno područje ili može zahvatiti cijelo vlasište. Gustoća kose urođena je osobina za svakog pojedinca tako što je broj folikula kose na vlasištu svakome određen već prije rođenja. O pojačanom gubitku kose možemo govoriti ako nam dnevno opadne više od 100 vlasi kose. Muškarci su češće pogođeni opadanjem kose, ali ovaj problem pogađa čak i 30% žena i često rezultira nezadovoljstvom zbog izgleda i manjkom samopouzdanja, jer se još od davnina zdrava i jaka kosa smatra znakom mladosti, zdravlja i ljepote.

Androgeno opadanje

Ovo je najčešći uzrok opadanja kose. Radi se o osjetljivosti korijena dlake na dihidroksitestosteron i kočenju njenog razvoja.

Kod muškaraca se javlja već u mlađoj dobi, a kod žena u menopauzi i to zbog pada razine ženskih spolnih hormona.

Dok se kod muškaraca kosa gubi prvo na zaliscima a zatim na tjemenu, kod žena se ona ravnomjerno prorjeđuje po cijelom vlasištu te najčešće ne dolazi do potpune ćelavosti kao kod muškaraca.

Alopecija areata

Druga vrsta opadanja kose po učestalosti. Karakterizirana je lokaliziranim žarištima po vlasištu ili tijelu do kojih dolazi uslijed autoimunog odgovora organizma na neko upalno žarište  u tijelu ali može biti i posljedica stresa. Takvo opadanje kose je reverzibilno i kosa se obnavlja kada se uzrok ukloni. 

Hormonalne promjene

Uz već spomenutu androgenu alopeciju, pojačano ispadanje kose uslijed neravnoteže hormona može se desiti i nakon poroda, nakon korištenja kontracepcijskih tableta, a može biti i posljedica policističnih jajnika, gdje se uz opadanje kose javljaju i akne, te pojačana dlakavost na drugim dijelovima tijela.

Usporen rad štitnjače

Vrlo čest uzrok opadanja kose. Uz prorjeđivanje kose smanjuje se i čvrstoća vlasi. Ukoliko uz navedeno osjećate malaksalost, česte promjene raspoloženja i promjenu tjelesne težine, potrebno je učiniti analizu hormona štitnjače. Nakon što se isti dovedu u ravnotežu, kosa će se oporaviti.

Stres

Bilo koji iznenadni i jaki stres poput razvoda, smrti u obitelji, poroda itd., može rezultati naglim opadanjem kose uslijed pojačanog lučenja kortizola. Stanje je reverzibilno i obično nakon 6 mjeseci kosa se oporavlja. 

Mehanički uzroci

Često i čvrsto vezanje kose u rep ili punđu oslabljuje cirkulaciju tjemena i može potaknuti lomljenje i opadanje kose.

Često peglanje kose, oblikovanje figarom te sušenje fenom – toplina uzrokuje oštećenja na kosi, pogotovo kada je u pitanju suha i tanka kosa

Izbjeljivanje, minival – ako se pretjera sa kemikalijama može doći do oštećenja pa čaki opadanja kose.

Agresivno raščešljavanje mokre kose – uzrokuje njeno lomljenje.

Rigorozne dijete

Restriktivne dijete i neuravnotežena prehrana dovode do manjka potrebnih hranjivih tvari za rast kose te do njenog opadanja.

Sezonsko opadanje

U proljeće i jesen često se susrećemo sa pojačanim opadanjem kose. Radi se o bezazlenom i prolaznom stanju zbog obnove vlasišta i prirodnog procesa prilagodbe tijela na nove uvjete.

Što se može učiniti?

Kod opadanja kose ima nekoliko vrsta liječenja:

  • Dodaci prehrani
  • Lokalna terapija (ampule, losioni, sprejevi)
  • Šamponi
  • Kombinacije navedenih

Potrebno je strpljenje i upornost, jer rezultati ne dolaze preko noći nego najčešće nakon nekoliko mjeseci. 

Lokalna terapija

Ovi pripravci dolaze u obliku ampula, losiona ili sprejeva i djeluju na način da sprečavaju opadanje kose i čuvaju folikule. Primjenjuju se izravno na tjeme, a odabir će ovisiti o uzročniku gubitka kose.

Androgena alopecija 

  • Muškarci: minoksidil – očuvanje folikula, poboljšanje cirkulacije vlasišta, povećava promjer vlasi. Koristi se 2 puta dnevno, a rezultati su vidljivi nakon 2 mjeseca korištenja. Minodoksil je bezreceptni lijek za kojeg je potrebno otići u ljekarnu.
  • Žene: Thymuskin serum – preparat sa sintetičkim peptidima prsne žlijezde GKL -02. Djeluju slično minoksidilu. Koristi se jednom dnevno 12 tjedana, nakon čega se primjena smanjuje na 2 puta tjedno. Može se upotrebljavati i kada su uzrok ostale hormonalne promjene te stres ili drugi vanjski čimbenici.

Thymuskin® Classic Serum

Thymuskin® Classic Serum 100ml Ili 200ml Protiv Ispadanja Kose

Klikni za > Pregled proizvoda

Drugi uzročnici gubitka kose

  • Muškarci: Ducray Neoptide losion za muškarce – protiv ispadanja kose za muškarce sadrži kombinaciju inovativnih patentiranih djelatnih sastojaka, koji djeluju protiv procesa povezanih s kroničnim ispadanjem kose.

Ducray Neoptide MEN Losion

 Ducray, Neoptide MEN Losion, 100 ml, Protiv Ispadanja Kose

Klikni za > Pregled proizvoda

Ducray Neoptide WOMEN Losion

Ducray, Neoptide WOMEN Losion, 3 x 30 ml, Protiv Kroničnog Ispadanja Kose

Klikni za > Pregled proizvoda

Šamponi

Danas na tržištu postoje mnogi dermatološki provjereni šamponi i regeneratori razvijeni tako da jačaju i obnovljaju folikule vlasi, potiču rast kose, te sprečavaju opadanje kose. Oni se mogu koristiti sami ili za najbolje rezultate – u kombinaciji sa lokalnom terapijom i dodacima prehrani.

Parusan Stimulirajući Šampon Za Žene

Parusan Stimulirajući Šampon Za Žene 200ml Za Prorijeđenu Kosu

Klikni za > Pregled prozvoda

Vichy Dercos Energetski Šampon Protiv Ispadanja Kose

Vichy Dercos, Energetski Šampon Protiv Ispadanja Kose, 200ml

Klikni za > Pregled proizvoda

Ducray, Anaphase+ Nadopunjujući Šampon

Ducray, Anaphase+ Nadopunjujući Šampon, 200ml ili 400ml, Protiv Ispadanja Kose

Klikni za > Pregled proizvoda

Dodaci prehrani

Kod pojačanog opadanja kose je uz uravnoteženu prehranu poželjno uvesti i posebno formulirane dodatke prehrani koji sadrže esencijalne tvari za rast i ishranu kose. To su najčešće kombinacije B vitamina, aminokiselina, cinka, bakra i željeza.

Merz Spezial Kapsule Za Kosu

Merz Spezial, 60 Kapsula Za Kosu

Klikni za > Pregled proizvoda

Fagron BioSil Advanced Collagen Generator

Fagron Biosil 60 Kapsula Advanced Collagen Generator I Vitamin C

Klikni za > Pregled proizvoda

Pogledaj Sve proizvode protiv ispadanja kose

Foto: Burst

Podrška

Imaš pitanje?
Kontaktiraj nas putem
kontakt obrasca

Dostava

Klimatski neutralna GLS standardna dostava
Uvjeti dostave

Plaćanje

Sigurno plaćanje karticama Visa, Mastercard, Diners

Povrat u 14 dana

Sve nekorištene proizvode moguće je vratiti