5 prirodnih lijekova protiv nesanice

Prirodni Lijek Nesanica
Vrijeme čitanja: 2 min.

San ne dolazi uvijek prirodno. Bilo to od prevelike konzumacije kofeina, neredovitih dnevnih rutina ili pak dugoročnog stresa, nesanica može iscrpiti osobu i otežati svakodnevnicu. Prirodni lijek za nesanicu može biti sastojak kojeg naše tijelo proizvodi, jedan od vitamina i minerala potrebnih za normalnu funkciju ili mješavina biljnih dodataka.

Magnezij

Magnezij je mineral koji je uključen u stotine enzimskih sustava te je od velike važnosti za funckiju mozga i srca. Magnezij također može pomoći umiriti um i tijelo, što ga čini dobrij lijekom protiv nesanice. Studije pokazuju da efekt magnezija dolazi do izražaja jer pomaže u regulaciji proizvodnje melatonina, hormona koji nam je potreban da bismo zaspali. Magnezij također povećava proizvodnju gama-aminomaslačne kiseline (skraćeno GABA), neurotransmiter u središnjem živčanom sustavu s relaksacijskim efektima. Magnezij se može piti svakodnevno te dolazi u kapsulama, granulama, tabletama, vrećicama, spreju i šumećim tabletama.

Klikni Za > Pregled magnezij dodataka

Melatonin

Melatonin je hormon koji sudjeluje u regulaciji našeg unutarnjeg sata koji nam daje signal kad je vrijeme za spavanje. Melatonin luči epifiza. Njegov glavni zadatak je regulacija noćnih i dnevnih ciklusa te upostavljanje uravnoteženog cirkadijalnog (biološkog) ritma. Razne aktivnosti mogu poremetiti san te se zato preporuča kratkoročno uzimanje melatonina. Melatonin se može uzimati u kapsulama, spreju, tabletama ili kapima.

Klikni Za > Pregled melatonin dodataka

Korijen valerijane

Valerijana ili odoljen je biljka iz Europe i Azije. Korijen biljke valerijane često se koristi kao prirodni lijek protiv anksioznosti, depresije te simptoma menopauze i PMS-a. Ekstrakt korijena valerijane također je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv nesanice u Europi i SAD-u. Ekstrakt korijena valerijane može se uzimati u kapima ili tabletama u kombinaciji s melatoninom.

Klikni za > Pregled dodataka s valerijanom

Pasiflora

Pasiflora (tzv. passion flower) je biljka penjačica iz Amerike. Poznata po svojim šarolikim, velikim cvjetovima, pasiflora ima blag i smirujući učinak protiv nervoze, tjeskobe, lošeg raspoloženja i želučanih tjeskoba. Pasiflora ima dobar učinak kod unutarnjeg nemira, nesanica te buđenja tijekom noći. Dobro djeluje u kombinaciji s drugim biljkama poput matičnjaka ili valerijane.

Klikni za > Pregled dodataka s pasiflorom

Triptofan

Aminokiseline su organske molekule koje izgrađuju bjelančevine (proteine). Radi se o prirodnim spojevima koje ljudsko tijelo koristi da bi izgradilo proteine koji sudjeluju u rastu stanica, zacjeljivanju tkiva, razgranji hrane i drugim tjelesnim funkcijama. Postoje dvije grupe aminokiselina: esencijalne i neesencijalne. Triptofan je jedna od esencijalnih aminokiselina. Ima posebnu važnost zbog svoje povezanosti s hormonom sreće, serotoninom. Triptofanom obiluje meso poput puretine i piletine, ribe te ga ima u jajima i mlijeku. Može se konzumirati u kombinaciji s melatoninom kao lijek za nesanicu.

Klikni za > Pregled dodatka prehrani s triptofanom

Foto: Christopher Jolly