3 snažna djelovanja omega-3 masnih kiselina: Koža, Sunce i Stres

omega 3 namirnice
Vrijeme čitanja: 4 min.

U ovom članku:

Omega-3 masti su među hranjivim tvarima koje se najviše proučavaju. Prema istraživanjima, za mladoliku zdravu kožu potrebna su unutarnja poboljšanja poput unošenja zdravih namirnica kao što su losos, bademi i leća. Prehrana s manjom količinom šećera koja sadrži nutrijente poput cinka, selena, koenzim Q10, kolagena, prebiotika i omega-3 masnih kiselina je povezana s mlađom i zdravijom kožom. U ovom članku osvrćemo se na 3 snažna djelovanja omega-3 masnih kiselina. 

1. Učinak omega-3 masnih kiselina na crijevno-kožnu os

Tko bi pretpostavio da živi organizmi koji se nalazu u našim crijevima mogu promijeniti izgled naše kože. Nedavna istraživanja otkrivaju da loši prehrambeni izbori mogu dovesti do nepovoljnih promjena u bakterijama crijeva, što može zauzvrat, narušiti kvalitetu naše kože. Na primjer, pokazalo se da hrana s visokim šećerom, visokim udjelom masnoća i malo vlakana mijenja mikrobiotu crijeva na načine koji rezultiraju višom razinom inzulina – čimbenikom koji je povezan s razvojem akni.1


Srećom, promjena načina prehrane može poboljšati kvalitetu bakterija u crijevima. Zapravo, neke studije pokazuju da povećana konzumacija ribe ili suplementacija omega-3 mogu pomoći u promicanju rasta „dobrih bakterija“ za koje se smatra da poboljšavaju zdravlje.2
Istraživanja su pokazala da dodavanje omega-3 masnih kiselina povećava određene vrste „dobrih bakterija“ koje sačinjavaju zaštitu crijeva. Omega-3 masne kiseline pomažu u jačanju crijevne sluznice – zaštitne barijere koja djeluje poput vratara. Kada naša crijevna sluznica oslabi, neželjeni organizmi (bakterije) ili njihovi nusprodukti (toksini) mogu proći kroz barijeru, ući u krvotok i završiti na našoj koži.3
Adekvatno unošenje omega-3 masnih kiselina može pomoći optimizirati zdravlje crijeva – jak faktor koji utječe na vitalnost kože.

2. Omega-3 u zaštiti kože od sunca

Oštećenja kože koja nastaju uslijed prekomjernog izlaganja suncu jedan su od najčešćih uzroka ubrzanog starenja kože. Kad sunčeva svjetlost dotakne kožu, ona izaziva stvaranje slobodnih radikala koji mogu napasti staničnu membranu kože. Budući da omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u očuvanju stanične membrane, smatra se da optimalni status omega-3 može poboljšati otpornost kože na ultraljubičasto (UV) svjetlo.
Upotreba omega-3 za prirodno poticanje zdravlja kože postaje sve zanimljivija jer se ekstrakti ulja ribe i bakalara sada nalaze u raznim kozmetičkim proizvodima.4 U ljudskom ispitivanju, sudionici su ulje sardine nanijeli na kožu jedne podlaktice, a zatim ultraljubičasto izloženost svjetlu objema podlakticama.5 Uspoređujući podlaktice, istraživači su primijetili značajno poboljšanje reakcije na ultraljubičasto svjetlo na podlaktici koja je tretirana sardinskim uljem.

3. Anti-stresna svojstva omega-3 masnih kiselina

Zdrava barijera kože je ona koja spriječava prekomjerni gubitak vode te može spriječiti upijanje stranih tvari koje nadražuju dublje slojeve kože. Nažalost, studije pokazuju da stres ili nedostatak sna mogu dovesti do nezdrave barijere kože – oduzeti mladolik izgled vaše kože (što samo stvara više stresa).6 Druga studija analizirala je kako je stres utjecao na kožu studenata na fakultetima uspoređujući kvalitetu njihove kože tijekom ispitnih rokova u odnosu na vrijeme praznika.7 Rezultati su pokazali da je zaštitna barijera kože opadala tijekom ispitnih tjedana u odnosu na studente na zimskom odmoru. S obzirom da se smatra da omega-3 masne kiseline smanjuju reakciju na stres i daju umirujući učinak, održavanje adekvatnog unosa omega-3 masnih kiselina pokazuje se korisnim u kontekstu zdravlja kože. 

Zaključak

Pretjerana konzumacija prerađene hrane s visokim sadržajem šećera i masti može rezultirati nezdravim crijevima i potencijalno dovesti do problematične, suhe, naborane i ljuskave kože. Srećom, istraživanja pokazuju da zdravlje svoje kože možete poboljšati prehranom koja promiče zdravlje probave. S obzirom da se smatra da omega-3 promoviraju „dobre“ bakterije, osiguravanje adekvatnog unosa omega-3 je izvrsna strategija za postizanje zdrave kože.

Omega-3 masne kiseline povećavaju hidrataciju kože, promoviraju zdravu razinu inzulina, pomažu u uspostavljanju zdravog odgovora na stres i spriječavaju kožna oštećenja od sunca.

Preporučeni omega-3 proizvodi

Solgar Wild Alaskan Full Spectrum™ Omega 120 Kapsula

Solgar Wild Alaskan Full Spectrum™ Omega sadrži 2400 mg čistog ulja divljeg aljaškog lososa – 202 mg eikosapentaenske kiseline (EPA) i 180 mg dokosaheksaenske kiseline (DHA) u preporučenoj dnevnoj dozi (2 kapsule). EPA i DHA pridonose normalnoj funkciji srca (blagotvorni učinak postiže se dnevnim unosom 250 mg EPA i DHA).

Način upotrebe: 2 kapsule dnevno, uz obrok.

Almagea® Krill Oil Cardio+ Caps A'30 1

Almagea Krill Oil Kardio+ je dodatak prehrani nove generacije za zdravlje srca koji sadrži ulje račića krila iz čistog mora Antarktika. Ulje račića krila je inovativni sastojak s posebno učinkovitim omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA. Račić kril duguje preživljenje u hladnom okruženju Antarktika visokom udjelu dugolančanih, višestruko nezasićenih masnih
kiselina, uključujući EPA i DHA koje su vezane u njihovim staničnim membranama za fosfolipide.
Osim fosfolipida, u prirodni sastav ulja krila ulaze i astaksantin i vitamin E.

Način upotrebe: Jedna do dvije kapsule dnevno s dosta tekućine, uz obrok.

Pharmavital Krill Oil Kapsule 60x500mg

PharmaVital Krill Oil Kapsule 60x500mg su dodatak prehrani nove generacije za zdravlje srca koji sadrži ulje račića krila.

Ulje račića krila posebno je cijenjeno jer je besprijekorno čist i prirodan izvor Omega 3-6-9 masnih kiselina.

Preporučuje se kod različitih upalnih bolesti i stanja, kognitivnog slabljenja te općenito, kao nadopuna prehrani siromašnoj ribom i drugim izvorima omega-3 masnih kiselina.

Način upotrebe: 1-3 kapsule dnevno uz dovoljnu količinu tekućine ili po preporuci stručne osobe.

Babytol Dha Omega 30 Kapusla.png

Babytol DHA Omega – DHA je važna strukturna komponenta nervnih ćelija mozga i mrežnjaće oka. Doprinosi održavanju razvoju normalnog vida kod dojenčadi tj. djece do 12 mjeseci. DHA koja se nalazi u Babytol DHA Omega je biljnog porekla i predstavlja oblik DHA dobijen iz algi, proizveden u strogo kontrolisanim uslovima.

Način upotrebe: Jedna kapsula dnevno. Jednostavno okrenite, povucite i uklonite gornji dio kapsule, a sadržaj istisnite direktno u bebina usta.

Pogledaj cijelu omega-3 ponudu proizvoda

Literatura

  1. Bowe W, et al. Benef Microbes. 2014
  2. Watson H, et al. Gut. 2018
  3. O’Neill CA, et al. Bioessays. 2016.
  4. Ilievska B, et al. Mar Drugs. 2016.
  5. Puglia C, et al. Int J Pharm. 2005
  6. Altemus M, et al. J Invest Dermatol. 2001
  7. Garg A, et al. Arch Dermatol. 2001

Foto: Evan Lorne – shutterstock.com